Tolga Özbek

THY Boeing 737 MAX’leri 12 Nisan’da uçuracak

Havacılık dünyasında iki yıldır gündemimiz Boeing 737 MAX uçakları. İki ölümlü kaza ve sonrasında 13 Mart 2019’da yere inen uçaklar, 20 ay sonra tekrar uçuş iznini alabildi. Ülkelerin havacılık otoriteleri izinleri tek imzalıyor. Ama yolcular? Bir çoğunun kafası karışık. “737 MAX ile uçmak istemiyorum” diyenler ise çoğunlukta…

Bir süredir filodaki 737 pilotlarını eğitime alan Türk Hava Yolları, ilk Boeing 737 MAX uçuşunu gelecek izin doğrultusunda 12 Nisan’a planladı. Uçuş, İstanbul Havalimanı ile Ankara Esenboğa Havalimanı arasında gerçekleştirilecek. 

THY, 737 MAX pilotlarını eğitimlerinin iç hatlar Ankara ve Antalya uçuşları ile tamamlanacak. Halen FAA ve sonrasında EASA kurallarına göre eskiden uzaktan eğitim ve bir sorti uçuşla kısa sürede tamamlanabilen eğitimler ayrı bir paket haline getirildi.

İÇ HATTAN SONRA AFRİKA

Mayıs ayında da 737 MAX uçakları Afrika hatlarında şu an 737-900ER’lerin kullanıldığı noktalarda uçuş planladı. Bu noktalar arasında Mogadişu, Cibuti, Nairobi yer alıyor.

Pilotlar yoğun yer dersinden sonra 737 MAX simülatöründe uçacak. Simülatör eğitiminden sonra öğretmen pilot eşliğinde uçuş gerçekleştirilecek. THY geçtiğimiz haftalarda pilotları 737 MAX için yer dersine almaya başlamıştı. Halen THY’nin eğitim merkezinde bulunan 737 MAX simülatörü bu konuda programın daha da hızlandırılmasını sağlayacak.

BOEING EKİPLERİ THY’NİN 737 MAX’LERİNİ İNCELEDİ

Geçtiğimiz ay THY’nin neredeyse 2 yıldır yerdeki 737 MAX uçaklarını incelemek için İstanbul’a geldi. Hem İstanbul hem de Atatürk Havalimanı’nda yerde bekleyen uçaklar Boeing mühendis ve teknik ekibi tarafından incelendi. Boeing, THY’nin gerekli bakım işlemlerini yaptığını, modifikasyonların ve izinlerin ardından uçakların tekrar uçabileceğini bildirdi.

SİSTEME ‘737’ OLARAK GİRİLDİ

THY’nin 12 Nisan’dan itibaren Ankara ve Antalya, mayıs ayından itibaren de Afrika noktalarına girdiği seferlerde uçak tipi olarak MAX’ların sadece ‘737’ olarak girmesi dikkat çekti. Normalde THY 737-800’leri 738, 737-900ER ise 739 olarak sistemde yer alıyor.

Sitemiz 1 yaşında

Tam bir yıl önce 13 Mart’ta www.tolgaozbek.com sitemizin ekranını sizlere açtım. 25 yıllık gazetecilik, son 8 yılı da dijital yayıncılık olmak üzere bugüne getirdiğim çizgimle gökyüzünü, uzayı, savunma sanayiini sizlere sunmaya çalıştım.

Gün geldi YouTube videoları ile anlattım. Gün geldi sosyal medyadan farklı paylaşımlar yaptım. Gündem dışına çıkmaya gayret ettim. Dilim döndüğünce, anlatabildiğimce özel haberler verdim.

Övgü de geldi, yergi de… Alkışlayan da oldu bağıran kızan da. 

Ama yaptıklarım hep ses getirdi. 

Bu süreçte bizlere desteklerini esirgemeyen okuyucularımıza, izleyicilerimize, her zaman arkamda olan aileme çok çok teşekkür ediyorum. Nice yaşlara hep birlikte…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu