Eğitim

THY pilotları 737 MAX eğitiminde

Havacılık otoritelerinden yeniden yolcu taşıma sertifikası alan Boeing 737 MAX için Türk Hava Yolları’nda hazırlık başladı. THY pilotları yeni eğitim programına göre tekrar MAX için yer derslerine ve simülatör eğitimlerine başladı.

Boeing 737 uçaklarının MAX serisi, 29 Ekim 2018’de Endonezya’da, ardından 10 Mart 2019’da Etiyopya’da meydana gelen kazaların ardından 13 Mart 2019’da yere inmişti. İki kazanın da nedeni, gaz açıldığında uçağın tasarımı nedeniyle burnunun kalkmasını önleyen ve aşağıya trim veren MCAS sistemi sistemindeki yazılım sorunu olarak tespit edilmişti. Ne yazık ki iki kazada 346 kişi hayatını kaybetmişti.

Boeing’e 19 milyar dolara mal olan 737 MAX hatası sonrasında uçağın tüm sistemleri gözden geçirilmiş ve uçuş kontrol bilgisayarının yazılımı baştan yapılmıştı. Test uçuşlarının tamamlanmasının ardından önce Amerikan Federal Havacılık Dairesi FAA 737 MAX için tekrar uçuş izni vermişti. Bunu geçtiğimiz günlerde Avrupalı otorite EASA’nın kararı izlemişti.

THY’DE 737 MAX SİMÜLATÖRÜ VAR

Normalde bir kaç saatlik uzaktan eğitim ve tek bir sorti ile mevcut 737NG pilotları MAX serisine intibaklarını tamamlıyordu. Ancak eğitim programı da baştan düzenlendi. Pilotlar yer eğitimlerinin yanı sıra simülatörde de özel bir eğitime tabi tutulacak. Bu eğitim sadece 737 MAX simülatörlerinde yapılabilecek.

THY TEKNİK UÇAKLARI HAZIRLIYOR

THY Boeing’ten 12 adet 737 MAX teslim almıştı. Bu uçakların önemli bölümü İstanbul Havalimanı’nda yeniden uçacağı günleri bekliyor. Halen THY Teknik periyodik bakımların yanı sıra uçakları gerektiğinde hemen aktif edebilecek şekilde hazırlıklarını sürdürüyor. 

THY’nin Boeing’te teslim edilmeyi beklenen 12 uçağı daha bulunuyor. Bu teslimat sürecinin de önümüzdeki günlerde başlaması hedefleniyor. Türkiye’deki bir diğer kullanıcı da Antalya merkezli Corendon. SunExpress de teslim edilecek uçakları bekliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu