Tolga Özbek

Taliban’a kalan Afgan Hava Kuvvetleri

Super Tucano’nun yakın hava destek modeli A-29’dan UH-60A Blackhawk helikopterlerine… C-130H’lerden Hellfire füzesi atabilen AC-208’lere… Yönetimi Taliban’a geçen Afganistan’da ciddi bir hava gücü de artık yeni iktidardı. 200’ün üzerindeki hava aracını Taliban kullanabilir mi? 

20 yıllık işgal sırasında ABD Afgan Ordusu’nu yeniden kurdu. 85 milyar dolarlık yatırımın önemli bölümü de hava gücü için ayrılmıştı. Önce Brezilyalı Embraer’in Fatih ve Eren Özmen’in sahip olduğu Sierra Nevada Corporation şirketinde üretilen yakın hava destek modeli A-29’lar Afgan Hava Kuvvetleri’nin ana gücünü oluşturdu.

Ardından Mi-17 helikopterleri yerine Afganistan’da ABD Ordusu’nun yedekte tuttuğu analoga kokpitli UH-60A Blackhawk helikopterleri verildi. Bunu Hellfire füzesi atabilen AC-208 Caravan, MD500 helikopterleri, C-130H nakliye uçakları ve PC-12 uçakları izledi.

Çok sayıda pilot ve teknik ekip yetiştirildi. Afgan Hava Kuvvetleri Taliban’a karşı bir çok operasyonda kullanıldı. Ama şimdi devir değişti. Artık ciddi bir hava gücü artık Taliban kuvvetlerinin elinde. Ancak uçak veya helikopterlerin önemli bölümü kullanılamaz halde. Tekrar uçabilir mi? Çok ciddi bir soru işareti.

Tolga Özbek Taliban’ın eline geçen Afgan Hava Kuvvetleri’ni inceledi:

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu