İHA

Kara Kuvvetler’ne ASELSAN CATS’li TB2

Baykar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ilk CATS kameralı TB2 Bayraktar Taktik İHA sistemini teslim etti. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, teslimatı sosyal medya hesabından duyurdu.

Demir, “Semalarmızda hür ve özgür… Baykar üretimi Bayraktar TB2’lerimizden Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza yeni teslimatlarımızı yaptık. Ayrıca teslim ettiğimiz SİHA’larda yerli imkanlarla ürettiğimiz CATS kameralarımız kullanıldı. Hayırlı olsun” dedi.

CATS kameraları

İkinci Karabağ Savaşı’nda Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği TB2’lerde kullanılan Kanadalı Wescam imalatı MX15 serisi kamera sistemi nedeniyle ambargo yaşanmıştı. Kanada Türkiye’ye silah satışını kısıtlamıştı. Bu dönemde ASELSAN, CATS olarak adlandırılan yeni nesil kamera sistemlerini TB2’lere takarak testlerine başlamıştı.

Yeni Konfigürasyon CATS, eski konfigürasyondaki 7 kartlı tasarım yerine tek karttan oluşan bir yapıya sahip. Böylelikle kartların gimbal içerisinde oluşturduğu ısı azaltıldı ve kızılötesi dedektörün performansında iyileşme sağlandı. Ayrıca, Yeni Konfigürasyon CATS ile birlikte lazer spotunun de görülmesi sağlandı. Artık CATS ile lazer işaretleme gerçekleştirildiğinde, işaretlenen hedef algılanabilecek.

Hava Kuvvetleri de ANKA için istiyor

Geçtiğimiz Aralık ayında Türk Hava Kuvvetleri de TUSAŞ imalatı ANKA-S için ASELSAN CATS talebinde bulunmuştu. Bu doğrultuda ANKA platformuna CATS’in entegrasyonu için daha önce başlatılan çalışmalar, hızlandırıldı.

ANKA-S platformuna entegre edilen CATS Elektro-Optik Sensör Sistemi ile Batman’da 11 saatlik bir test uçuşu gerçekleştirildi. Test kapsamında CATS sistemi kullanılarak, Roketsan üretimi iki adet mini akıllı mühimmat atışı gerçekleştirildi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu