Tolga Özbek

Isınan sular, ödenmeyen maaşlar bitmeyen koronavirüs

Doğu Akdeniz’de artık kaynama noktasına gelen sularda Yunanistan, Türkiye’nin NAVTEX ve NOTAM ilan ettiği bölgeye yaklaşınca gerekli cevabı aldı. Milli Savunma Bakanlığı Türk Hava Kuvvetleri F-16’larının HUD olarak adlandırılan görüntülerini ilk defa kamuoyu ile paylaştı.

F-16’larımızın eze eze kilit attığı, Yunan uçaklarının pilotlarının uyarı sistemi ile kulaklarını çınlattığı görüntüler böylelikle ilk defa Milli Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılmış oldu.

Yunanlılar hazırladığımız videoya hemen “Bunlar bilgisayar oyunu, karşılarındaki Türk uçağı” gibi çocukça yorum yaptılar. Bu görüntüler ne bilgisayar oyunuydu ne de Türk uçağıydı. Milli Savunma Bakanlığı’nın paylaştığı görüntüler gerçekti. Karşılarılarında ise Yunanlıların gövde üstü yakıt tankı taşıyan, GPS antenleri Türk uçaklarından farklı Block 52+ F-16’ları vardı.

Sahadaki güç kadar sanal savaş da önemli. Doğu Akdeniz’deki krizde sürekli karşı tarafın Photoshop kullanarak ortaya yaydığı fotoğraflar, bilgiler derken gerçeklerin Milli Savunma Bakanlığı tarafından ortaya konulması da önemliydi. Sanal savaş önümüzdeki günlerde daha da kızışacak…

VİDEOMUZ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ AMA…

Hazırladığımız video Youtube kanalımızda büyük ilgi gördü. Kısa süre içinde Yunanlılar yorumlara başladılar. Gerekli cevapları da aldılar. Ama Türkiye’den videomuza karşı ‘telif’ atıldı. En kısa zamanda alacağım net cevabın ardından sizlere sonucu bildireceğim. Yunanlılara karşı videonun detaylarını izleyicilerimizle paylaşırken içerden bir gol yemek hiç de hoş olmadı.

ROKETSAN ÇITAYI YUKARI ÇEKTİ

Roketsan tarafından geliştirilen su üstü hedeflere karşı kullanılacak Atmaca füzesi gerçek bir gemiye karşı yapılacak atış için gün sayıyor. Sinop açıklarına getirilen eski TCG Işın gemisine canlı bir atış yapılacak. 

Diğer taraftan Roketsan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile Uydu Fırlatma, Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi açıldı. Bu merkez, Roketsan’ın yıllım 80 ton olan hammadde ihtiyacanın 55 tonunu yıl sonuna kadar üretebilecek kapasitede olacak. 

Paylaşılan ilk bilgiler arasında Kara Kuvvetleri tarafından kullanılan TRLG-230 füzesinin lazer işaretleme ile atışının yapılması, Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) üzerinde Roketsan’ın uzun menzilli füzelerinin de (UMTAS, L-UMTAS, OMTAS, Cirit) kullanılmaya başlanması, AKYA yeni nesil torpidonun modelinin gösterilmesi dikkat çekti.

Genel Müdürlüğü atanan Murat İkinci ile birlikte Roketsan yenilikleri imza atmaya devam ediyor…

TEMEL BEY’DEN GÜZEL HABERLER BEKLİYORUZ

Savunma sektöründen bunlar gelen güzel haberlerdi. Ancak geçen hafta koronavirüse yakalandığı bilgisi personeli ile paylayan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil’in ne yazık ki durumu ağırlaştı. 9 gündür hastanede olan Kotil’in entübe edildiğini ve yoğun bakıma alındığını öğrendik.

Uzun yıllar THY’nin başarısı için ter döken ve 4 yıldır da TUSAŞ’ın yeni projeleri için gece-gündüz çalışan Temel Bey’den güzel haberler bekliyoruz.

ATLASZEDELER NE OLACAK

AtlasGlobal’in batması ile maaşları, izinleri, tazminatları içeride kalan çok insan var. Bu kriz döneminde uçuş ekiplerinin iş bulması imkansız. Murat Ersoy’un “Gelin şirket ile el sıkışın, 31 Ağustos’a kadar paralarınızı alın” çağrısına çoğu uydu.

Çünkü biliyordu ki iş mahkemeye gittiğinde zaman süreci uzayacak, tekrar para almaları mümkün olmayacaktı. Bir çoğu “Haklarınızdan vaz geçin, dava da açmayın, 3 maaşınız 31 Ağustos’a kadar hesabınızda” çağrısına uydu. İmzayı attı.

AtlasGlobal açıklamasında “100’un üzerinde çalışanımız ile hesap mutabakatı henüz tamamlanmamıştır. Eksikler 04.09.2020 akşamına kadar tamamlanıp, 07.09.2020 pazartesi günü ödemelerin tamamı tek seferde hesaplarınıza yatırılacaktır” dendi. 

Bekleyiş sürüyor… 31 Ağustos’tan sonra şimdi eski personel 7 Eylül’ü bekleyecek…

PİLOT EMEKLİLİK YAŞI 57’YE Mİ İNİYOR?

Bir başka bekleyiş de Türk Hava Yolları tarafında… Cumhurbaşkanı Erdoğan’un ortayı bulduğu belirtilen Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile Hava-İş Başkanı Ali Kemal Tatlıbal’dan henüz bir haber yok.

Maaşlar ne olacak? İkramiyeler yatırılacak mı? Sadece THY değil yan şirketlerde çalışanların durumu… Bunlar hep soru işareti…

Bizim ulaştığımız bir başka detay ise pilot emeklilik yaşının 57’ye çekileceği… Hangi pilotlar 57 yaşında? Bakalım hangisi olacak?

DHMİ’NİN KURALI BİR MEYDANDA GEÇERLİ, DİĞERİNDE DEĞİL…

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Bahri Kesici’nin attığı adım ile amatör havacılara büyük destek veriyor. Bizde hayal olan ama yurtdışında çokça uygulanan kurallar tek tek gündeme getiriliyor. Yapıcı adımlar atılıyor.

Bunlardan biri de amatör havacıların kendi uçuşları için yakıtlarını yanlarında getirmeleri. Veya genellikle iki kişilik uçakları için yanlarında gelen bir kişinin içeri alınması.

Öyle bilgiler ulaşıyor ki, kapıdaki memurlar, SHGM’nin kurallarını sorguluyor. DHMİ’nin güvenlik komisyonunun kuralarını sorguluyor… Veya kendince yorumluyor… Devletin aldığı karar, kapıda memura takılıyor…

PAKİSTAN İŞİ THY’NİN

Pakistan yolcularını kim taşıyacak sorunun cevabı THY oldu. Önce Pakistan Uluslararası Havayolları PIA, Pegasus ile görüşmeler yaptı. Hedef, Karaçi kazası sonrasında Avrupa’ya uçuşları durdurulan PIA’nın Pegasus ile Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden yolcularının dağıtılmasıydı.

PIA’nın Pakistanlı yolcuları getirmesi için 3 ayrı kentten Sabiha Gökçen’e düzenleyeceği seferlere Ulaştırma Bakanlığı “Burası çok yoğun (!), yeni slot veremeyiz” diyerek reddetti. THY ise “Ben Pakistan’dan taşırım, İstanbul Havalimanı’ndan da yine ben dağıtırım” diye diretti.

Pakistan Başbakanı ve Cumhurbaşkanlığı devreye girdi. PIA’ya günlük 3 slot İstanbul Havalimanı için verildi, THY de bağlantılı uçuşlara olur dedi…

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Temel Kotil için: Allah şifasını versin. Nasıl Covid’e yakalandığı da önemli bir soru: onun pozisyonunda olanların daha kontrollu yaşaması ve yaşatılması lazım. Umarım entübe edildiği konusu yanlış bilgidir: entübe edilmek ilerisi için çok hoş sonuçları olmayabilecek bir yöntem. Umarım ki, “tedbir amaçlı” yoğun bakıma alınmış olsun.

    1. Ne yazı ki entübe edildiği bilgisi doğru. Annem 6 ay entübe yaşadı. Sonrasında tedaviye cevap verdi ve entübe aşaması tamamlandı. İnşallah Temel Bey de en kısa sürede iyileşir tekrar işlerinin başına döner.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu