Tolga Özbek

Brezilya’nın uçak gemisi

Uçak gemisi… İçinden uçak gemisi geçen haber, video ciddi okuyucu-izleyici buluyor. TCG Anadolu derken şimdi de gündemde Brezilya Donanması’nı Fransa’dan 2000’de ikinci el aldığı, Kuveyt’ten aldığı A-4 uçakları ile operasyon yapıp 2019’da emekli ettiği Sao Paulo gemisi var. 

Gemi, Türkiye’de söküm için getirilecek. Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı’nın önerisi ise eğitim için kullanılması. 

SSB PROF. DR. İSMAİL DEMİR’DEN BREZİLYA UÇAK GEMİSİ AÇIKLAMASI

Konuyu geçtiğimiz gün Kadir Has Üniversitesi Uluslararası Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Güvenç ile konuştuk. Birincisi gemi Brezilya’ya satılırken şartı sonrasında üçüncü elinin ‘muharip kullanım’ dışı olması. Türkiye’ye söküm için gelmesinin tek nedeni de Fransa’nın satışta şart koyduğu ‘Avrupa Birliği onaylı bir tesiste’ söküm yapılması.

Güvenç anlatırken konuyu Varyag örneği üzerinden anlattı. Çin’in Ukrayna’dan bu gemiyi aldıktan ancak 10 yıl sonra kullanabildiğini ifade etti.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

 

Video ile birlikte ilginç gelişmeler daha yaşandı. Türkiye’nin F-35 programından çıkartılması ile birlikte malum TCG Anadolu gemisi uçaksız kaldı. İHA’ların güverteye inip kalkabilecek şekilde modifiye edilme çalışmaları sürüyor.

Cihat Yaycı ise önceden ‘İkinci el Harrier’ alım önerisi Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından “Harrier ile ilgilenmiyoruz” denilerek reddedilmişti. Şimdi Yaycı’nın yeni iddiası Rusya’dan Su-33 alınarak konuşlandırılması. 

Demir, Gazeteci Hakan Çelik’e verdiği röportajda daha önceden Rusya’dan Su-35 ve Su-57 alımı ile ilgili görüşlerini paylaşmıştı. Bakalım SSB’den yeni bir açıklama gelecek mi?

BİR KERE UÇTU, TEKNİSYEN OLMAYA KARAR VERDİ

YouTube’ta severek takip ettiğim bir kanal da Fly Sekomel. Karı-koca iki profesyonel havayolu pilotu satın aldığı tek motorlu uçak maceralarını keyifle anlatıyorlar. 

Son videolarında uçaklarını 100 saatlik bakıma sokarken bir uçak teknisyeni ile konuştular. Adı Oktay Cankit’ti. Top Service Havacılık’ta teknisyen. Havacılıkla tanışması ise şöyle olmuş: “Ben Hezarfen Havaalanı’na yakın oturuyorum. Hezarfen’e giderdik, havada uçakları görürdük. Bir gün Rahmetli Murat Hocamız (Murat Öztürk) beni uçurdu. Teknisyen olmaya karar verdim”

Rahmetli Murat Öztürk eski bir gazeteciydi, kameramandı. Sonradan pilot olmuştu. Havacılık aşkını bir çok insana aşılamıştı. Ne yazık ki kendisini 19Mayıs 2013’te Adana’da Pitts uçağı ile akrobasi yaparken kaybettik. Çok özel bir insandı…

 

AMERİKAN HAVAYOLLARI TAM KAPASİTEYE MAYIS’TA GEÇİYOR

Uzun süredir sektörü gelen rakamlarla takip etmeye çalışıyorum. Havayolları diyor ki ya bu yaz bir şekilde toparlanma olacak ya da çok ciddi bir ekonomik kırım yaşanacak. Bir şekilde hazırlık buna göre yapılıyor.

Tüm dünyada ilginç adımlar var. Bunlardan biri de Amerikan Havayolları. Hedef, mayıs ayında tüm Amerikan Havayolları uçaklarının uçabilecek hale gelmesi. Amerikan Havayolları bu konuda önemli bir adım atıyor. Bakalım gerisi nasıl gelecek?

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu