İHA

MİUS Kızılelma taksiyi ve hızlanmayı otomatik yaptı

Hava araçları, ilk uçuşları öncesinde defalarda taksi testinden geçer. Bunu pist içinde hızlanma denemeleri izler. Amaç ilk uçuş öncesinde sanal olarak binlerce kez gerçekleştirilen testlerin gerçek hayata yansıtabilmektir. Hava aracı nasıl hızlanıyor? Hangi şartlarda frenleme gerçekleştiriliyor? Bu soruların cevapları uygulamalı olarak yapılır.

Baykar tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk jet motorlu İHA sistemi olan Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) KIZILELMA’da ise bu testler otomatik taksi ve pist içinde koşu yapılması ile çok önemli bir tarihte yapıldı. 

Anlamlı tarih

Bir hafta önce Taksim’i kana bulayan terör örgütüne karşı Türk Hava Kuvvetleri Pençe Operasyonu ile Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki üs noktalarını vururken, uçaklarımızın lazer güdümlü mühimmatlarına İHA’lar işaretleme yapıyordu.

Baykar ise geliştirdiği jet motorlu İHA MİUS-KIZILELMA’nın ilk taksi testlerini Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirdi. Bu testlerin otomatik olarak yapılması, TB2 ile başlayıp AKINCI ile süren sistemin artık jete uygulanmasıydı. 

Baykar’ın öz kaynakları ile geliştirdiği proje

Baykar’ın kendi öz kaynaklarıyla milli ve özgün olarak geliştirdiği çalışmada geçtiğimiz aylardaki ilk motor çalıştırma testlerinin ardımdan KIZILELMA geçen hafta Istanbul’daki fabrikadan Çorlu’daki  AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne getirildi. 

Bugün, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın yönettiği emniyet bağları olmadan gerçekleştirilen ilk Otomatik Taksi ve Koşu Testi başarıyla tamamlandı. Böylece Bayraktar KIZILELMA ilk uçuşuna bir adım daha yaklaşmış oldu.

En kısa sürede ilk uçuş

Kızılelma’nın bu testleri başarı ile tamamlanmasının ardından gözler ilk uçuşta. İlk uçuşun çok kısa bir tarihte yapılması hedefleniyor.

Bayraktar KIZILELMA özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak. Türkiye’nin inşa ettiği ve hâlihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında stratejik bir rol üstlenecek.

Düşük radar görünürlüğü

Bayraktar KIZILELMA, tasarımından elde edeceği düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek. 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedeflenen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. İnsansız savaş uçağı, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.

İnsansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasında dengeleri değiştirecek.

AKINCI ile benzer süreç

Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen “AKINCI” projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’da da benzer bir süreç yaşandı. Bundan tam 3 yıl önce, Kasım 2019’da ilk Taksi Testi’ni tamamlayan AKINCI, 6 Aralık 2019’da ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. AKINCI, ilk uçuşundan yaklaşık 1.5 yıl sonra 29 Ağustos 2021’de envantere girdi. Bayraktar KIZILELMA’da da benzer bir süreçle ilerleniyor. Baykar’ın yaklaşık 20 yıllık derin teknoloji birikimi ve tecrübesiyle geliştirdiği Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, yer testlerine devam edecek. İlk uçuşun yakın zamanda gerçekleştirilmesi hedefleniyor. 

Yüzde 98 ihracat

Baykar, yaklaşık 20 yıl önce insansız hava araçları geliştirmeye başladığı ilk andan bugüne kadar toplam gelirinin %75’ini ihracattan elde etti. 2021 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından savunma ve havacılık sektörlerinde ihracat lideri olduğu açıklanan Baykar’ın, 2022 yılında imzaladığı sözleşmelerin %98’ini ihracat anlaşmaları oluşturuyor. Baykar, 2022 yılı itibariyle Bayraktar TB2 SİHA’lar için 24 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 5 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu