Havacılık Endüstrisi

Ukrayna: An225’i birlikte uçuralım

Ukrayna, uzun yıllardır imalat hattında olan ve uçurulmak istenen dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov An225’in tekrar havalanması için Türkiye’ye ortaklık teklif ettiklerini açıkladı. Toplam 6 motora sahip, 250 ton kargo taşıyabilen uçağın ilki uçurulmuş ancak ikincisi Sovyetler Birliği dağılmadan önce imalat hattında üretilmeye başlanmış olmasına rağmen tamamlanamamıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ukrayna Stratejik Sektörlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Oleg Urusky, iki ülke arasında 23 Ekim’de gerçekleştirilen toplantıda konunun gündeme geldiğine dikkat çekmişti.

Başbakan Yardımcısı Oleg Urusky, An-124 Ruslan uçağını ortak üretiminin de masaya geldiklerini fakat Ukrayna’nın yeni An-124 Ruslan nakliye uçağını üretemeyeceğini ve mevcut olanların da ancak kendilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yettiğini açıkladı. Urusky, istenirse inşa faaliyetleri yarım kalan ikinci An-225 uçağını teorik olarak tamamlayabileceklerini belirtti.

Ukrayna 2019 yılında, ikinci AN-225 uçağının tamamlanması için 300 ila 400 milyon dolara ihtiyaç duyulacağı belirtilmişti. Çin, bir süre Ukrayna ile diplomatik girişimler yürütmüş fakat projeden vazgeçmişti.

UKRAYNA PROJEYİ FARKLI ÜLKELERE SUNDU

Bu konuda en büyük dezavantaj, Ukrayna’nın bazı teknolojiler konusunda Ruslara bağlı kalması. İki ülkenin gerilen ilişkileri nedeniyle Bu sistemler alınamadığı için Ukrayna An124 veya An225 gibi konularda sıkıntı çekiyor.

Diğer taraftan Türkiye’deki hem askeri hem de sivil havacılıkta batılı sistem ve bakım organizasyonu da Ukrayna’dan gelecek sistemlere uyum konusunda soru işaretleri oluşturuyor. 

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Guncel olarak yapılan herşey taktirde şayan. Ancak özellikle hava taaruzu aynı zamanda mukabil hamlelere karşıda hazır onayı gerektirir.Kisa bir zaman sonra. Aktif homing hava hava füze sistemleri ile donatılmış jet sihalar,ki Bunlar akıllı donanımlarla otonom olarak hedef tespit,analiz, teşhis,öncelik ve sürü mantığı da dahil bütün yetenekleri barındıran, gerektiğinde it dalaşı ve kaçınma manevraları da yapabilen şu anki aynı görevi yapan muharip jet uçaklarından daha küçük ve daha yüksek G manevraları yola her bakımdan bir anda Bizim bütün avantajimizi yok edebilen ve bizim bu pır pır sihalari avlayacak hava araçları olacak.

  2. Yapılan her şey,övgüye değer.Karşı saldırılara karşılık vermek……( Türkçem,benim ses bayrağım)…..Yurtseverler,Türk yurdu ise sevdiğiniz,Türkçesi neden değil?(Karamanoğlu Mehmet Bey’i,Doğu Türkistanlı Çolpan’ın,Öt Kuşum şiirini de mi duymadınız?(Yüreğinize sorun yüreğinize.!)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu