Sportif Havacılık

2 bin kg hava araçlarına yeni kategori

Geçtiğimiz cumartesi günü (19 Kasım 2022) Resmi Gazete’de amatör, sportif ve genel havacılık için çok önemli bir değişiklik yapıldı. Hava Aracı Milliyeti Ve Tescil İşaretleri Yönetmeliği (SHY-7) değişikliğine göre 750 kilogram ile 2 bin kilogram arasındaki hava araçları artık ‘Hafif Hava Aracı’ olarak adlandırılacak.

Bu uygulamanın yıl başı itibari ile uçaklardan çok yüksek alınan Motorlu Taşıt Vergisi’ne (MTV) yansıması bekleniyor. Ultralight’larda olduğu gibi 2 bin kilogramın altı hava araçlarının MTV’den muaf olacağı tahmin ediliyor.

AB standartlarına göre değiştirildi

Günümüzde tek motorlu, pervaneli uçaklar gelişen teknoloji ve yeni nesil sistemler sayesinde havacılığı farklı bir boyuta taşıyor. Otomobil benzini kullanan ve yakın bir zamanda ülkemizde de uçmaya başlayacak elektrik sistemli motorlar havacılığın daha fazla kişiye ulaşmasına maliyet olarak imkan sunacak.

Bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bir süredir yaptığı çalışmaları tamamladı. Hazırlanan yeni yönetmelik Resmi Gazetede yayınlandı. Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak hayata geçirilen yönetmelik ile tescil sertifikalarında hava aracı sınıflandırmaları 750 kg ve 2000 kg arasındaki hava araçları için Hafif Hava Aracı olarak yapılması kararı alındı.

Tip sertifikası olmayan hava araçları?

Bu olumlu gelişmenin yanında, bir de olumsuz gelişme var. Tip sertifikası olmayan hava araçlarına bu güne kadar özel uçuş izni veriliyordu ve eğitimlerde de kullanılabiliyordu. Ancak yeni uygulama ile tip sertifikası olmayan hava araçları deneysel kategoriye alınacak. Tip sertifikası olmayanlar çoğunlukla microlight’lar. 

Uzun süredir microlight’lar konusunda amatör havacılar sigorta sorunu yaşıyordu. Bundan sonra uçuşlar daha da sorunlu hale gelecek. Uzmanlar bu konda “Tip sertifikası olmayan, bu güne kadar özel uçuş izni verilen tüm hava araçları deneysel değil, fabrikasyon üretilmiş araçlardır. Türkiye EASA üyesi bile değilken, EASA’nın düzenlemelerini ülkemizin gerçekleri ve menfaatleri üzerinde değerlendiren bu yaklaşım gözden geçirilmeli” uyarısında bulunuyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu