Deniz Kuvvetleri

Yerli uçak gemisinde ilk adım

İstanbul Tersanesi Komutanlığı bünyesinde yer alan Dizayn Proje Ofisi, Yerli Uçak Gemisi konusundaki tasarım çizimlerini sektör basını ile paylaştı. Milli Uçak Gemisi Projesi’nde halen 110 mühendis çalışmalarını sürdürüyor.

 

Tolga Özbek, haftanın gündeminde Yerli Uçak Gemisi çalışmalarını anlattı. Videoyu yukarıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz.

Uçak gemisinin uzunluğu 285 metre olarak planlandı. Uçuş güvertesinde iki adet pist yer alacak. Bunlardan kısa olanı, İHA sistemleri tarafından kullanılacak.

Güverte tasarımlarına bakıldığında KIZILELMA, TB3 gibi İHA sistemlerinin yanı sıra HÜRJET’in donanma konsept tasarımda yer alıyor. Daha uzun olan pistin HÜRJET tarafından kullanılması hedeflenmekte.

STOBAR sistemi

Uçak gemisinde kalkış-iniş için STOBAR sistemi tercih edildi. STOBAR’da hava araçları kendi motor güçleri ile Ski-Jump olarak da adlandırılan rampanın kaldırıcı etkisi ile hızlanıp havalanacak. Bu tür sistemler, İngiliz ve Rus uçak gemilerinde kullanılıyor.

İnişte kısa mesafede duruş için kanca sistemi kullanılacak. İnişte hava aracı kanca ile kısa mesafede yavaşlatılıp durdurulacak. Bu tür çalışmalara deniz havacılığında STOBAR adı veriliyor.

50 hava aracı

Gemide İnsansız Hava Araçları, insanlı uçaklar ve helikopterlerle birlikte 50 hava aracı taşınabiliyor.

Geminin genişliği ise 72 metre olarak belirlenmiş. Toplam deplasmanı 60,000 ton olacak geminin güç sistemi, 4 adet LM2500 gaz türbininden meydana gelecek.

Halen LM2500 serisi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Barbaros ve Gabya sınıfı firkateynlerinde ve Denizde İkmal ve Muharebe Destek Gemisi’ne güç sağlamakta.

25 knot hız

Milli Uçak Gemisi, saatte 25 knot hızla ilerleyebilecek. Menzili ise 10 bin deniz mili.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu