Uzay

Space X’ten insanlı uzay uçuşu

Şeref SEZGİN

Elon Musk’ın SpaceX ve NASA projesi ”Crew Dragon2” yi  iki pilot hayallerini gerçekleştirip uzaya götürecek. Kalkış için 27 Mayıs Çarşamba günü ABD’de yerel saatle 16.32’de fırlatma planlanıyor.

SpaceX Crew Dragon uzay aracı, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ndeki tarihi Launch Complex 39A’dan Falcon 9 roketi ile fırlatılacak. Dragon ve pilot ekibin 28 Mayıs Perşembe günü saat 11.29’da uzay istasyonuna yanaşması planlanıyor.

Fırlatılışı canlı izlemek isteyenler için: https://www.nasa.gov/nasalive

Florida’dan kalkacak olan Ticari Ekip Demo-2 misyonu (DM-2), SpaceX in insanlı ilk uzay aracını fırlatmaya hazırlanıyor. NASA’nın ilk ticari mürettebatlı programı’nın bir parçası olması sebebi ile çok önemli.

Dürüst olmak gerekirse çok özendim. Fakat normal bir pilotun aşina olduğu kokpit yok, ancak tartışmasız tasarımda son nokta diyebiliriz. 

NASA ve SpaceX ilk ticari demo uçuşu için ekip lansmanı hazır. SpaceX Crew Dragon için “demo” adındanda anlaşılacağı üzere, hala teknik olarak bir test uçuşu olacağı anlamını çıkarabiliriz. 

”SpaceX  Dragon Spacecraft” uzay aracının dokunmatik ekranlı kokpiti etkileyici.

Uluslararası Uzay İstasyonundaki ilk uçuşta iki astronot;  Bob Behnken ve Doug Hurley, uzay mekiğini uçurarak pilotluğun geldiği son noktayı gözler önüne serecekler. 

Kokpit testlerinde video: https://youtu.be/_bOtEEn_ljU

Ekip 16 Mayıs sonrası karantinaya girerek Mayıs ayı sonundaki hava raporlarına göre uçuş gerçekleştirecek. 2 pilot Dragon uzay aracını 17,000 mil/saat. sürate çıkaracaklar. NASA astronotları uzay aracı sistemlerini yörüngede ilk kez test edecekler.Yaklaşık 24 saat içinde Dragon uzay istasyonuna yanaşma pozisyonunda olacak. Uzay istasyonuna yaklaşınca pilota gerek duymadan tam otomatik bir yerleştirme sürecine sahiptir. ”Robotik Canadarm” kullanarak uzay aracını yakalaması bekleniyor, gerekirse uzay aracının kontrolünü pilotlar manuel olarak yapabilmektedir.

D. Hurley simulatör testleri ile uçuşa hazır olduklarını,normal uçaktan farklı olan tek şeyin son yaklaşmada kuleci yerine Uzay istasyonu ile konuşmak olduğunu açıkladı. 

NASA ve SpaceX sürecin ihtiyaçlarına bağlı olarak 30 ila 119 gün arasında olacağını açıkladı. Operasyonel Crew Dragon uzay aracı, NASA gereği olarak en az 210 gün yörüngede kalabilir.

Görevin tamamlanmasının ardından iki astronot uzay istasyonundan ayrılacak ve Dünya atmosferine geri dönecek. Florida’nın Atlantik Kıyısı’ndaki bölgeye iniş yapacak. SpaceX’in Go Navigator kurtarma gemisi tarafından denizden alınacak ve Cape Canaveral’a geri dönmüş olacaklar.

Dragon 2;  Amerikan havacılık üreticisi SpaceX tarafından Dragon 1 kargo uzay aracının halefi olarak geliştirilen ve üretilen bir yeniden kullanılabilir uzay aracı sınıfıdır . Uzay aracı bir Falcon 9 Block 5 roketinin üzerinde fırlatılmaktadır.

Demo-2 misyonu, NASA’nın Ticari Mürettebat Programı’nın Uzay İstasyonu’na operasyonel, uzun süreli görevler için onaylamasından önceki son adım olacak. Ay ve Mars keşfi için zemin hazırlayan önemli araştırmaların devam etmesini sağlayacak . 2024’te insanlı Ay uçuşu için moral olacaktır.

Teknik Özellikler:

Boş ağırlığı: 9,525 kg.

Fırlatılışta kargo kapasitesi: 6,000 kg.

Dünyaya dönüş kargo kapasitesi: 3,000 kg.

Mürettebat sayısı: 2 pilot.. max 4-7 kişi olabiliyor.

Ebatları: Çap: 4 m. yükseklik: 8,1 m.

Lansmanı yapılan tarih: 19 Ocak 2020

Kaynaklar:

https://www.spacex.com/

Pilotlar için detaylar Nasa’nın sitesinde bulunmakta: https://www.nasa.gov/specials/dm2/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu