Uzay

Alper Gezeravcı: THY’nin ve F-16’nın kokpitinden uzaya…

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzay yolculuğuna 18 Ocak gecesi 01.11’de çıkıyor. AX-3 Görev Uçuşu ile Alper Gezeravcı 14 gün kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 farklı deney gerçekleştirecek.

Havacılık kariyerine Hava Kuvvetleri’nde başlayan Albay Gezeravcı, uçuş eğitimini tamamladıktan sonra F-16 filolarında görev yaptı. 2010’da Türk Hava Yolları’na geçti. Burada da 7 yıl boyunca yolcu uçaklarında ikinci pilotluk ve kaptan pilotluk yaptı.

Ardından askeri görevine dönerek Türk Hava Kuvvetleri’nde F-16’da uçtu.

Geçen yıl ağustos ayında yarbaylıktan albay rütbesine terfi almıştı.

Yedek astronot olarak da Roketsan Mühendisi Tuva Cihangir Atasever ise fırlatmanın yapılacağı Kennedy Uzay Merkezi’nde hazır olarak bekliyor.

Ortak YouTube yayını

Bu akşam saat 22.30’den itibaren fırlatma için TolgaÖzbekcom‘un da aralarında olduğu Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve havacılık kanalları ortak yayın gerçekleştirecek. Tolga Özbek yayın için Bursa’daki Uzay Merkezi GUHEM’de olacak.

Ayrıca bu yolculuk İstanbul ve Ankara’daki meydanlardan ve bilim merkezlerinden takip edilebilecek. İstanbul’da Taksim ve Ankara’da Kızılay’a planetaryumlar kuruldu.

Axiom Space’in, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) göndereceği ‘Ax-3’ görevi için 4 kişiden oluşan mürettebat yer alıyor.

Gezeravcı’nın Ax-3 uçuşunda birlikte görev alacağı kişiler, ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt olacak.

Florida’dan yapılacak fırlatma işlemi yarın Türkiye saati ile 01.11’de yapılacak. ISS’e kenetlenme ise 19 Ocak saat 13.15’te gerçekleşecek.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu