Tolga Özbek

THY ne düşünüyor?

Havayolları baktı ki koronavirüs salgını ile yaşamayı öğrenecekler, farklı fikirlerle öne çıkmak için adım atmaya başladı. Bunların haberlerini de sizlere sitemiz üzerinden paylaşıyoruz.

Örneğin Singapur Havayolları. Yolcu talebi olmadığı için uçamayan iki katlı dev yolcu uçağı Airbus A380’i yerde restoran haline getirip bilet satışa sunuldu.

First class’ta 474, business 321, premium ekonomi 70, ekonomi için de 39 dolara satıldı. 30 dakikada biletler bitti. Havayolu 24-25 Ekim’e sattığı biletlerden sonra gelecek hafta sonuna da iki gün ekledi.

Katar Havayolları… Tam vegan mönüleri yolcuların beğenisine sundu. Veganlar konuyu tartışıyor. Farklı yemek önerilerinde bulunuyor.

Yine Katar Havayolları… Uçuş ekibi tamamen kadınlardan oluşan bir Boeing 787 ile havalandılar. Katar Hava Sahası’nda havadan kurdele çizdiler. Uçuş ekibi de üniformalarının üzerine pembe kurdele takmıştı. Meme Kanseri’ne dikkat çektiler. Dünya onları konuştu.

Hollandalı KLM… Sanki kriz yok gibi ekipleri daha verimli uçak tasarımları üzerinde çalışıyor. V şeklinde uçan kanadı hayal ediyorlar. Uçak imalatçısı mı KLM? Hayır, ama hayallerini uçuruyorlar.

Lufthansa… Almanya’nın en önemli organizasyonlarından October Fest bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle yapılamıyor. Ama Lufthansa uçuş ekipleri eski Bavyera folklorik kıyafetlerini üniforma olarak kullanıyor…

British Airways… Bir zamanların güneş batmayan Birleşik Krallık Havayolları, 747’lerini törenle emekli ediyor. Neredeyse her uçağını anıyor, geçmişine sahip çıkıyor.

Dubai merkezli Emirates… Birleşik Arap Emirlikleri ile aramız kötü. Uçuşlar başlayamadı. Ama Emirates’in Türkiye ofisi halkla ilişkiler ajansından neredeyse her gün basın bülteni yolluyor…

Liste böyle uzayıp gidiyor…

Sahi Türk Hava Yolları ne yapıyor? 

Arada Genel Müdür Bilal Ekşi Twitter’dan bir şeyler paylaşıyor. O kadar.

21 Ekim’de A350’lerin ilki geliyor. 23 Ekim’de ikincisi filoya katılıyor. THY A350’lerini tanıtmayı düşünüyor mu?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı… Gelecek uçaklarla bir şey yapılacak mı? THY gururumuzu paylaşacak bir reklam filmi veya sosyal medya projesi yapacak mı? 

THY Azerbaycan’a uçan tek dış havayolu. Kuyruğuna Türk ve Azerbaycan bayrakları koyup “Her zaman yanınızdayız” diye yazıp uçabiliyor mu?

İşler genel olarak kötü ama kargoda tarihi başarı var. Neden kiralık da olsa bir Boeing 747-400F THY renklerine boyanmıyor? Üzerine bir slogan yazılmıyor? 

Veya bir çok havayolunun yaptığı gibi uçakların burnuna ‘maske’ çizmeyi düşünmüyor mu?

THY’nin binlerce çalışanı var. Pazarlama ekipleri, para ödediği ajansları ve tabi ki danışmanları…

Haydi Türk Hava Yolları, önümüzdeki dönem işler daha da zor geçecek. Biraz kıpırdanma vakti. Her şey parayla da değil. Biraz fikir, biraz çalışanı bunlarda motive etmek gerek. 

Bunlar yapılmazsa, yakın bir gelecekte “THY altın döneminde 350 uçaklık filoya ulaşmıştı. Şimdi ise…” diye anlatacağız…

Tabi ki bunları yazarken gözüm bir yandan özel sektörde. Charter ağırlıklı çalışanların durumu hiç iyi değil. Alarm çalıyor.

Biraz daha ayakta kalabilen Pegasus veya SunExpress de ne yazık ki kış uykusunda…

Kıpırdanmanın vakti gelip geçiyor. Bugün kıpırdanmayan önümüzdeki yıl belli ki çırpınacak…

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Altına imza!

    THY şimdiye kadar başarılı pazarlama çalışmaları yapMIŞTI… Niye şimdi yok? Kusura bakmasınlar böyle kriz dönemlerinde pazarlamaya yatırım çok daha önemli hale gelir. Yoksa yönetim bu COVID19 pandemisinden nasibini mi aldı diye sormadan edemiyor insan. Ya Dünyanın öteki ucundan firmalar kendilerini hatırlatmak, unutturmamak için yığınla her gün e-mail gönderiyor.

    Evet bence de bir silkinmeleri lazım.

  2. Çok saçma. Sansuna uçtu ay yıldız yaptı pandemi döneminde oldu bunların hepsi. Zaten en çok 2. Havayolu neden reklam yapcam diye masrafa girsin ki? Kaldıki ilk thy yaptı bunu zaten.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu