Tolga Özbek

İstanbul Havalimanı’nda gizemli Libya uçağı

Malum Libya’da yine ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bir tarafta Türkiye’nin de destek verdiği Birleşmiş Milletler nezdinde tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti var. Karşılarına ise darbeci General Hafter güçleri.

Son günlerde ise gündemde ABD’nin Libya için sarfettiği sözler oldukça ilginç. Türkiye’nin ve Rusya’nın Libya’dan çekilmesini istiyor ABD. 

Bu gelişmeler yaşanırken İstanbul Havalimanı apronundan ilginç bir bilgi ulaştı. Haftalardır Libya tescilli bir İlyushin Il-76TD tipi kargo uçağı kapıları kilitli, motorları yabancı madde hasarı almasın diye kapatılmış bir şekilde apronda bekliyordu.

Bu uçak kimindi? Neden bekliyordu? İçinde ne vardı? İşte bu sorular son günlerde havacılık sektörü tarafından sorulup duruyordu.

5A-POL tesciline internetten baktığımızda uçağın Libya Hükümeti’ne ait olduğu hemen ortaya çıkıyordu. Rus Ilyushin Il-76TD tipi uçağın bir önceki uçuşlarına bakıldığında ise yoğun olarak İstanbul-Libya-Katar üçgeni arasında uçtuğu görülüyordu.

Merak ettiğim ise bu uçağın neden bu kadar uzun süre beklediğiydi. Hatta bazıları uçağın ekibinin otele gittikten bir gün sonra ortadan kaybolduğunu da söylemeye başlamıştı.

1980 ANKARA ESENBOĞA

Benim aklıma hemen 1980’de Ankara’da yaşanan ilginç bir olay geldi. Aradan geçen 41 yıl sonra acaba tarih tekerrür mü etmekteydi?

Tarihler 23 Ocak 1980’i gösterirken Birleşik Arap Emirlikleri’nde Sharjah Havalimanı’ndan bir kargo Boeing 707 havalanmıştı. Uçak Lüksemburg’a gitmektedir. Ancak Türkiye üzerinde uçarken arka arkaya motorlarını kaybeder. Ankara Esenboğa’ya acil iniş yapar. Uçağın yeniden uçabilmesi için ciddi bir bakımdan geçirilmesi gerekmektedir.

Uçağın ekibi, dinlenmek üzere otele gider. Ama sonrasında sırra kadem basarlar. Kargo uçağının sahibi de bulunamaz. Zaire bayraklı, 9Q-CRY tescilli uçağın Hintli iş adamı Raşid Han’a ait olduğu iddiaları ortaya atılır. 

Ancak uçakla ilgili olarak yetkililer kimseye ulaşılamaz. Zaten ekip de gizlice Türkiye’den ayrılmıştır. Yapılan soruşturmada sahte belgeler kullanılarak Boeing 707’nin sürekli el değiştirdiği, İngiltere’den ayrılırken ciddi hasar alarak havalandığı gibi bazı bilgilere ulaşılır. Ama sahipleri ortada yoktur. Uçak boştur ama akıllara “Acaba silah veya başka malzemelerin kaçakçılığında mı kullanıldı” soruları gelir.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bekleyen uçağa 1,5 yılın ardından el konulur. Hatta Türk tescili bile verilir. Ancak ciddi hasarlı Boeing 707 uçurulamaz. Zaten 1984’te de parçalanmak üzere Makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) devredilir.

LİBYA UÇAĞININ SON DURUMU

Aklımdan bu bilgiler geçerken sonunda Libya Ilyushin’iyle ilgili gerçek bilgilere ulaştım. Uçak 3 hafta önce İstanbul Havalimanı’na gelir ama ciddi bir arıza ile karşılaşmıştır. Kanattan yağ kaçağı meydana gelir. Teknisyen uçağın parça değiştirmesi ile havalanabileceğini söyler. 

Libyalılan Rusya’da Ilyushin’e yedek parçayı sipariş verir. Ancak salgın nedeniyle parçanın bulunması, tekrar İstanbul’a ulaştırılması için epey bir süre geçer. Çalışmalar uzayınca da pilotlar ülkelerine geri döner. İki teknisyen İstanbul’da kalır.

Aldığım bilgiye göre parça ulaşmış. Kısa süre içinde bakımın tamamlanması ve Ilyushin Ill-76TD’nin  Libya’ya dönmesi bekleniyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu