Tolga Özbek

F-4E 2020’ler daha ne kadar uçacak?

Eskişehir’de yıllarca tepemden geçen, her kalkışını-inişini keyifle seyrettiğin F-4E savaş uçaklarıyla son buluşmam İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nda oldu. Teknofest 2021 kapsamında Türk Hava Kuvvetleri’ne ait iki F-4E 2020 Atatürk Havalimanı’na gelmişti.

Statik alanda sergilenen uçak özel bir kuyruk boyaması ile gelmişti. “Tribute to old Phantom Phighters – Tüm eski Phantom Phighters (uçaklarına) hürmetlerimizle” yazılı uçak şu an son F-4 filomuz 111’den başlayıp tüm eski Phantom filolarına selam veriyordu.

Bu tasarım Eray Kıvrak tarafından hazırlanmış, yüzey uygulaması da havayolu sektörünün yakından tanıdığı Logo Sky şirketince gerçekleştirilmişti.

Her ne kadar genç arkadaşlarımız F-4E 2020 uçakları için “Demode bunlar, daha ne kadar uçuracağız” dese de  Türk Hava Kuvvetleri en az 2025’e kadar bu uçakları uçurmayı hedefliyor. Elde kalan tüm F-4E 2020’ler bakım ekiplerinin özverili çalışması ile aktif tutuluyor.

Pilotlar uçakları yormamak için elinden geleni yapıyor. F-4E 2020’ler taşıdıkları atış sistemi ve radarları ile halen Hava Kuvvetleri’mizin başta terörle mücadele olmak üzere hava-yer operasyonlarında büyük öneme sahip. Uçakların bir başka önemli özelliği de tüm yazılımlarının açık alması. Yani TÜBİTAK SAGE veya Roketsan tarafından geliştirilen yeni nesil mühimmat, sorunsuzca uçağa adapte ediliyor. Testler yapılabiliyor.

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu