Tolga Özbek

Boeing’den Yunanistan’a 100 bin dolarlık ‘cömert’ yardım

Amerikan uçak imalatçısı, havacılık devi Boeing, Yunanistan’a yardımda ‘cömert’ çıktı. Boeing, Evia merkezli orman yangını ve Girit’te depremlerden etkilenenler için 100 bin dolarlık yardım yapacağını açıkladı. Boeing, bölge halkına yardım kapsamında psikososyal destek de verecek.

Bu haberi Yunan Havacılık Dergisi Ptisidiastima’dan okurken aklıma acaba “Boeing Türkiye ne yapıyor” sorusu geldi. 

Geçmişe dönük haberlerimi hatırladım. Uzun yıllar önce 1999’da Marmara Depremi sonrasında Boeing ciddi yardım malzemesi yollamıştı. Bu malzeme, THY’ye teslim edilen 737-800 uçaklarının kargo bölümünde ülkemize ulaşmıştı.

Boeing Türkiye’nin tarihçe sayfasına baktığımda 2000 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nin Diyaliz Ünitesi, Boeing ve THY’nin katkılarıyla modernize edildiği bilgisine ulaştım.

Aradan yıllar geçti. Boeing Türkiye ile sivil askeri milyar dolarlık anlaşmalar yaptı. Milyon dolarlık yedek parça-eğitim sattı. THY, Pegasus, SunExpress sıfır yolcu uçakları aldı. Türk Hava Kuvvetleri’nin Barış Kartalı uçakları, Kara Havacılık’ın CH-47F Chinook helikopterleri geldi.

Boeing Türkiye’ye mi, Yunanistan’a mı daha çok satış yaptı?

Bilmiyorum ama bu dönem içinde acaba Yunanistan Türkiye’nin kaçta biri Boeing’ten uçak-helikopter alabildi?

Diyebilirsiniz ki “100 bin dolar kimin acısına, yanan ne kadar yere derman olacak?” Boeing’in 100 bin dolarına mı muhtacız? Tabi ki değiliz.

Ama, Türkiye ve ABD ilişkileri son yılların en dip seviyesinde. Görünen o ki daha da bu dipten devam edecek. Boeing Türkiye’de onlarca Türk personel var. İki ülkenin dibe vurmuş ilişkilerine küçük de olsa bir katkı sağlanamaz mıydı?

Havacılık, savunma şirketler açısından sadece ‘ticaret’ değildir. Ona dokunuşlar katarak ‘insani’ hale getirirsiniz.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu