Uzay

Türksat 5B’nin ‘elektrik’ detayı

Dün Space X’e ait Falcon 9X roketi ile uzaya gönderilen Türksat 5B uydusu ile Türkiye’nin uzaydaki aktif uydu sayısı, 5’i haberleşmek olmak üzere toplam 8’e yükseldi.

Ana yükleniciliği Airbus tarafından gerçekleştirilen uydu, Eurostar E3000 platformundan geliştirilen, Elektrikli Yörünge Yükseltme (EOR) sürümünü temel alındı.

Türksat 3A ve 3B uydusunun yerini alacak 5B, faydalı yük kapasitesi ve güç değerleriyle Türksat uydu filosunun en güçlüsü olacak. Uydunun yörüngede yükseltme ve istasyon tutma için tahrik sistemi olarak Elektrikli Yörünge Yükseltme (EOR) kullanılıyor. 

Uydunun özellikleri

Türksat 5B, sabit yörüngede 42⁰ Doğu boylam yuvasında Ku- ve Ka-bantlarında çalışacak.

 Geniş bant uydu sistemi kullanılıyor.

Türksat 5B, Sabit Uydu Servis (FSS) sınıfı uydulara göre en az 20 kat fazla kapasite verimliliği bulunan yüksek verimli uydu kategorisinde yer alıyor.

HTS (Yüksek Verimli Uydu) yükü, Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’nın geniş bölgeleri dahil olmak üzere geniş bir kapsama alanı üzerinde 50 Gbps’den fazla kapasite sunacak. 

Uzay aracı 4.500 kg fırlatma kütlesine ve 15 kW elektrik gücüne sahip olacak. 

Fırlatmanın ardından testler başladı. 

Türksat 5B önümüzdeki aylarda hizmete alınacak.

Ömrü minimum 15 yıl.

Türksat 5A ve Türksat 5B, sipariş edilen 57. ve 58. Eurostar E3000 uyduları, transferden jeostasyoner yörüngeye şimdiye kadarki en hızlı elektrikli yörünge yükseltmesini tamamlayan Eurostar E3000e versiyonunda ise 7. ve 8. uydular oldu.

ASELSAN’dan yerli katkı

Yerli Endüstri Katkı Programı kapsamında Türkiye’de üretilen 2 haberleşme ekipmanının da kullanıldığı Türksat 5B ile ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli tasarlanıp üretilen ekipmanlar uzaya gönderilmiş oldu. Bu katkıyı sağlayan şirketlerden biri ASELSAN.

Türksat-5B uydusundaki Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant Düşük Gürültülü Yükselteç (LNA) ekipmanları ASELSAN tarafından öz kaynaklı Ar-Ge projesi olarak geliştirildi. ASELSAN ürünü iki ekipmanın uydu üzerinde yerli ve milli olarak geliştirilen ve Türkiye’nin teknolojisini temsil eden ürünler olması ayrı bir anlam kazandırdı.

ASELSAN tarafından geliştirilen ekipmanlar üretilip tüm testlerden geçtikten sonra, Airbus Fransa Toulouse tesislerine gönderildi. Airbus tarafından ekipmanların uyduya entegrasyonları ve uydu seviyesi tüm testleri de başarıyla tamamlandı.

Eylül 2018’de başlayan proje kapsamında ekipmanlar taahhüt edilen zamanda teslim edildi. Projede kapsamında uzay sektöründe uzun yıllardır aktif bir şekilde yer alan uluslararası firmalarla yakın çalışma sayesinde, dokümanların uzay standartlarına uygun hazırlanması ve sınıflandırılması, Uzay Kalifiye Baskı Devre Kartlarının milli olarak üretilmesi, Uzay Kalifiye Üretim süreçlerinin doğrulanması ve birçok farklı kapsamlı yeni sürecin kalifikasyon süreçlerine dahil edilmesi gibi önemli tecrübe kazanımları sağlandı.

Bir Sonrakine de Hazır 

TÜRKSAT6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi Projesi TÜBİTAK 1007 Programı esaslarına uygun şekilde yürütülüyor. ASELSAN, Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT-6A Projesinde Ku-Bant Görev Yükü ve X-Bant Uydu Haberleşme Görev Yüklerinin geliştirilmesinden sorumlu olarak görev yapıyor.

Proje kapsamında uydu uçuş modeli görev yükleri panelleri üzerine görev yüklerinin montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri tamamlanarak, TUSAŞ Tesislerine sevk edildi. TUSAŞ tesislerinde yapılacak Uçuş Modeli uydu seviyesi entegrasyon ve test faaliyetleri tamamlandıktan sonra, birçok ilki barındıran TÜRKSAT-6A uydusunun 2023 yılında fırlatılması ve 15 yıl sürecek görevine yörüngesinde başlaması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Lobi şantajlarına boyun etmediler”

Türksat 5B’nin uzaya gönderilmesiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir teşekkür mesajı yayınladı. Erdoğan, mesajında, Türkiye ve Türk milleti adına bir gurur anına daha şahit olmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Geçtiğimiz aylarda ABD’de bir çok lobi Musk’a uydunun fırlatılmaması için baskı yapmıştı.

Türksat 5A uydusunun ocak ayında Falcon 9 roketiyle fırlatıldığını, haziranda da hizmete alındığını hatırlatan Erdoğan, “Bugün de ülkemizin en güçlü ve en yüksek kapasiteli haberleşme uydusu olan Türksat 5B’yi uzaya fırlattık. Bu uydu projemizde de yine Space X firmasının Falcon 9 roketini tercih ettik. Sayın (Elon) Musk’ı ve Space X firmasını Türkiye karşıtı lobilerin şantajına ve baskısına boyun eğmedikleri için şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu