Tolga Özbek

Bilançolar ekside, işsiz pilotların gözü yabancı pilotlarda

Haftanın gelişmelerini Tolga Özbek özetliyor. Arka planda kalanlar, farklı detaylar…

Bu hafta İstanbul Borsası’nada işlem gören havacılık şirketleri arka arkaya eksiye düşmüş bilançolarını açıkladı. THY’nin ikinci çeyrek sonucunda zararı 4,2 milyar TL, Pegasus’un 1,3 milyar TL oldu.

Krizin zirve yaptığı nisan-mayıs-haziran aylarını içeren bu dönemde havayolları tam iki ay yolcu taşıyamamıştı. Sadece iki büyük havayolu şirketimiz tam 5,5 milyar TL kaybetti. Ufukta Avrupalı devletlerin havayollarına yaptığı gibi bir yardım da gözükmüyor. Havayollarının girişimlerinden bir sonuç çıkmadı.

Çıkan dolar, salgınla birlikte dibe vuran ekonomi derken durum “Batan batar, küçülen küçülür, uçabilen uçar”….

Havacılık sektörü bir bütündür. Havayolu batar, personeli işsiz kalır. Yolcu garantisi ile ihalesi verilen terminal boş kalır, otel boş kalır, havalimanına servis çeken şoför işsiz kalır…

THY BİLANÇOSU’NDA İLGİNÇ DETAY

Geçen hafta ‘kırmızı’ bilançolar açıklanırken THY’nin KAP açıklamasında ilginç bir detay vardı. THY, açıklamada “İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA ile kiralamaya konu alanlar, kira bedeli, kira şartları ve kiralama süresi ile ilgili konularda müzakereler devam etmekte olup henüz bir sözleşme imzalanmaması ve Ortaklık Yönetim Kurulu’nca da yukarıda sayılan konularla ilgili olarak alınmış bir karar bulunmamaktadır” notuna yer verdi. 

Geçen yıl nisan ayında Atatürk Havalimanı’ndan tüm operasyon İstanbul Havalimanı’na kaydırıldı. Demek ki daha THY ve İGA kiralama konusuda görüşmelere devam ediyor…

Görüldüğü gibi aslında KAP açıklamalarında çok ilginç detaylar bulunuyor…

UÇUŞ SAATLERİ ARTIYOR AMA…

Haziran başından itibaren uçuşlar yarı zamanlı yapılıyor desek yalan olmaz. Uçuş ekipleri biraz toparlanma ile aylık 50 saat uçuşa geldiler. Ama maaşlar? THY diyor ki -bilanço böyle olduğu sürece ki bu sürenin iki yıl sürebileceği belirtiliyor- yüzde 15-20’lik maaşa devam.

Belirsizlik uçuş ekiplerinin, teknik ekiplerin başında demokles kılıcı. Kafalarda haklı olarak evin giderleri, sürekli dört işlem. Bir de borç varsa… 

İŞSİZ PİLOTLARIN GÖZÜ YABANCILARDA

Salgının hemen öncesinde ilk kurban AtlasGlobal olmuştu. Bir çok pilot işsiz. Henüz şirketler adam atamıyor ama önümüzdeki aylarda işsiz pilot sayısında hızlı bir artış bekleniyor. İş bulamayan pilotlar ise hâlâ yabancı pilot istihdamına kızgın. 

Pilotlar hem bireysel hem de TALPA üzerinden Ankara’da temaslarda bulunuyor. Bazı pilotlar CİMER’e başvurdu. Bakalım yabancı pilot durumu ne kadar sürecek? 

SAVUNMA YAZISI İÇİN TIKLAYIN

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Type ımı 2019 Aralık ta Atlas tan aldım akabinde iflas ve pandemiye yakslanıp line ve lifussuz ortada kaldım..Ortalık düzelince umarım biz bomba gibi milli pilot adayları dururken yabancı pilotlara istihdam sağlanmaz ..Yetkililerden beklediğimiz ve yapılması gereken budur yetişmiş vatan evlatları dururken neden illa yabancı pilot..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu