Savunma

Sakarya Savaşı’nda sadece 2 uçağımız, 3 pilotumuz vardı

Bugün 22 Ağustos… Kurtuluş Savaşımızın en önemli savaşlarından olan Sakarya Savaşı’nın 100’üncü yılı… 22 gün 22 gece süren savaş kurtuluş mücadelesi için çok önemliydi. Eğer Sakarya Savaşı kaybedilse, düşman Ankara’ya yürüyecekti. 

20’inci yüzyılda Çanakkale Savaşı’ndan sonraki en kanlı muharebe olarak adlandırılan Sakarya Savaşı için  “13 Eylül 1683 günü Viyana’da başlayan çekilme, 238 sene sonra Sakarya’da durdurulmuştur.” sözüyle tasvir edilecekti. 

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın  “Hatt-ı müdafaa yoktur; sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça vatan terk olunamaz” emri ile başlayan savaşta, çok kritik süreçler içinde boğaz boğaza mücadele ile geçti. 

100 kilometre gibi çok geniş alana yayılan savaş sonrasında ordumuz 5713 şehit verdi. Ankara’ya 50 kilometre kadar yaklaşan Yunan ordusu sökülüp atıldı. Sakarya Savaşı’nın kazanılması, Anadolu’da Türk insanın milli mücadeleyi kazanacağına olan inancını arttırdı.

SAKARYA SAVAŞI’NDA TÜRK HAVACILARI

Eldeki sadece iki uçak ve bir avuç havacımız, Sakarya Savaşı sırasında yaptığı keşif uçuşları ile Yunan ordusunun hareketlerini izledi. Çok önemli keşif bilgisinin ulaştırılmasını sağladı. Yüzbaşı Fazıl 12, Sivil Vecihi (Hürkuş) 24, Sivil Hayrettin 4 sorti uçuş yaptı. Bu uçuşlarda arka kokpitte rasıd olarak Teğmen Hasan Basri, Teğmen Hamdi ve Teğmen Bahattin eşlik etti.

O günün kısıtlı şartlarında iki uçağın faal edilip 18 günlük sürede 40 sorti uçuş gerçekleştirilmesi büyük bir başarıydı. Uçaklar çadır hangarın içinde el fenerleriyle gece uçuşa hazırlanıyordu. Karşılarında çok daha modern uçaklarla uçan, sayıca üstün Yunan Hava Kuvvetleri’ne rağmen Milli Mücadelede havacılarımız gökyüzünü boş bırakmamış ve keşif operasyonunun başarıyla gerçekleştirilmesine büyük katkı sağlamıştı.

SAKARYA SAVAŞI’NIN HAVA OPERASYONU İÇİN TIKLAYIN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu