Haberler

Kartal Projesi’nde HAVELSAN ve AYESAŞ ortak çalışacak

HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar ile AYESAŞ Genel Müdürü Öner Tekin tarafından HAVELSAN standında imzalanan bu sözleşmeyle, 1 Ekim 2020 tarihinde başlatılan görüşmelerin ardından imzalanan ön anlaşmalara istinaden ortaya çıkan ortak inisiyatif resmi iş birliğine dönüşmüş oldu. 

HAVELSAN ve AYESAŞ bu kapsamda kısa bir proje takvimi içerisinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde kullanılmakta olan NATO menşeili MASE (Multi AEGIS Site EMULATOR) /CSI (CRC System Interface) sistemlerini ikame edecek ve Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS) ile tam entegre çalışacak milli KARTAL Hava İhbar ve Komuta Kontrol Sistemi geliştirmeye başladı.

Proje tamamlandığında, HAVELSAN tarafından geliştirilen ve 2005 yılından beri Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda kullanılmakta olan Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS) ile AYESAŞ tarafından geliştirilen ve 1996-2010 yılları arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde milli harekât yazılımı olarak kullanılan, NATO Hava Komuta Kontrol Sistemleriyle uyumlu, ilk ve tek milli hava komuta kontrol sistemi olma özelliğini taşıyan Türk Mobil Radar Kompleksi (TMRK) Sistemi tecrübelerinden istifade edilerek günün ihtiyaçlarını karşılayan ve yeni teknolojileri destekleyen modern bir sisteme sahip olunacak.

 NATO ÖZELLİKLERİNİN ÜZERİNDE 

NATO Hava Komuta Kontrol Sisteminin (Air Command Control System – ACCS) özelliklerinin de üstünde olacak şekilde ortak geliştirilen bu kabiliyet, gelecek dönemde NATO ülkeleri ile Türkiye’nin ilgi alanında bulunan diğer dost ve müttefik ülkelere de yaygınlaştırılarak bölgesel güvenlik ve ülke savunması için birlikte çalışabilirliğin yüksek olduğu bir harekât ortamı sağlayacak.

 Ayrıca, iki şirketin işbirliği ile hayata geçirilecek KARTAL Milli Hava İhbar ve Komuta Kontrol Sisteminin geliştirilmesi konusunda ortak çalışmalar yapmak maksadıyla HAVELSAN ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasında da 12 Nisan 2021 tarihinde bir protokol imzalanmıştır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu