Ekonomi

‘Orta gelir grubu talep dışına itildi’

Nirvana Hotels CEO’su Korhan Alşan, otellerdeki maliyet artışı baskısının kur avantajını ortadan kaldırdığını söyledi. Uçak bileti fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Alşan, orta gelir grubunun talep dışına itildiğini kaydetti.

Nirvana Hotels CEO’su Korhan Alşan, atan maliyetlerin turizm sektörü üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Antalya’nın bu yıl 12-13 turist alacağını belirten Alşan, artan maliyetlerin sektör üzerinde yarattığı tehdide dikkat çekerek ‘orta sınıf’ uyarısı yaptı.

“4 kişilik ailenin bilet parası 500 euro”

BDT pazarlarında uçuş kapasitelerinin düşük olduğunu, buna karşın yakıt maliyetlerinin arttığını kaydeden Korhan Alşan, bu durumun uçak bileti fiyatlarına yansıdığını ifade etti. 500 euro seviyesine ulaşan uçak bileti maliyetinin orta gelir grubunu talep dışına ittiğine dikkat çeken Alşan, “4 kişilik bir aile sadece uçak biletine otel ve diğer harcamalar olmaksızın 2 bin euronun üzerinde bedel ödemek durumunda. Orta segmente hitap eden konaklama tesislerinin bu sene işleri zor olabilir.” ifadelerini kullandı.

Nirvana Cosmopolitan Otelleri CEO’su Korhan Alşan

“Üst gelir grubu nitelikli ve lüks ürünlere yöneliyor”

TurizmDays’e konuşan Korhan Alşan, “Öte yandan alım gücü yüksek kitle, talepte bilet artışına daha az hassasiyet gösteriyor ve beklentisini karşılayacak nitelikli ve lüks olan ürünlere yöneliyor. Bu durum doğal olarak pazardaki lüks otel ürünlerine daha fazla bir katkı sağlayacak gibi görünüyor.” dedi.

“İç pazar gelmiş-geçmiş en büyük rekorunu kırabilir”

BDT ülkelerindeki daralmada alternatif olarak öne çıkan en önemli pazarlardan birisinin de iç pazar olduğunu belirten Alşan, “Doğru yönetildiğinde çok önemli katkılar sunabilecek çok dinamik bir pazar olan iç pazarın gelmiş geçmiş en büyük rekorunu kıracağı şimdiden söylenebilir.” şeklinde konuştu.

“Almanya pazarı pozitif”

Almanya pazarında Antalya lehine çok pozitif güncel satışlar olduğuna dikkat çeken Alşan, “An itibariyle 2019 yılını aşan veriler mevcut. Bu durum dikkatle okunmalı ve önümüzdeki yılların stratejileri belirlenirken Avrupa pazarlarındaki çeşitlilik ve hacmin artırılması, ana gündem olarak ajandalara kaydedilmelidir. Avrupa pazarında deniz kum güneş üçlemesi dışındaki profile yönelik hamleler mutlaka yapılmalıdır. Pazar analizleri derinleştirilmeli, mevcut potansiyel tüketicilerin beklentilerine yönelik araştırma verileri, destinasyona ve ürünlerimize yön vermelidir.” ifadelerini kullandı.

“Antalya 12-13 milyon turist ağırlayabilir”

Turist sayısında Antalya’nın şu ana kadar 3 milyon bandını geçtiğini söyleyen Alşan, “Verilerde en hassas nokta 2019 verileri ile mukayese yöntemini elden bırakmamak. Pandemideki aylık değişken seyir 2021 ve 2020 mukayeselerini anlamsız kılıyor. Antalya için yıl genelinde 12-13 milyon turist beklentisi ihtimal dahilinde. Başka bir değiş ile 2019 senesinin yüzde 20 altı, 2021 senesinin yüzde 40 üstü oranlarının gerçekleşeceği sonucuna varmak mümkün.

“Maliyet baskısı kur avantajını ortadan kaldırıyor”

Otellerin artan maliyet baskısının kur avantajını ortadan kaldırmakla kalmadığını, aynı zamanda finansal dengeleri bozduğunu ileri süren Alşan, Türkiye için son derece önemli olan turizm sektörünün maliyetlerini hafifletecek tedbirlerin alınması gerektiğine işaret etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu