Havacılık Endüstrisi

Elektrikli uçak pistte koşmaya başladı

Rolls-Royce tarafından geliştirilen elektrik motora sahip uçak, taksi testlerine başladı. Pistte kalkış öncesinde hızlanma testlerini yapan “Spirit of Innovation” adı verilen uçak, havada hız rekorunu kırmayı hedefliyor.

500 beygire eşit elektrik gücünü motora aktaracak olan yeni nesil motor ile havada 450 km/saat hıza ulaşmayı öngörüyor. 

Birleşik Krallık İşletme Bakanı Paul Scully, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Baharda ilk uçuşunu gerçekleştirecek olan Rolls-Royce’un “Spirit of Innovation” uçağının taksisini başarıyla tamamlaması havacılık endüstrisinde heyecan verici yeni bir dönemin bir parçası. Dünyanın en hızlı elektrikli uçağı olma özelliğini taşıyacak olan bu öncü uçak, havacılık endüstrisi ve Birleşik Krallık hükümeti arasındaki yakın iş birliğinin değerini de vurguluyor.

Birleşik Krallık olarak, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefimizi elde etmeye kararlıyız. Pandemiden dolayı daha yeşil bir dünyaya adımımızı atarken, araştırma ve geliştirme için sağladığımız bağışlarla, havacılık sektöründeki bu iddialı hedefi destekliyoruz.”

ACCEL programında (Accelerating the Electrification of Flight – Uçuşun Elektrifikasyonunu Hızlandırma), elektrikli motor ve kontrolör üreticisi YASA ve havacılık start-up’ı Electroflight ana ortaklar olarak yer alıyor. ACCEL ekibi, Birleşik Krallık Hükümeti’nin sosyal mesafe ve diğer sağlık kurallarına bağlı kalarak inovasyon çalışmalarına devam ediyor.

Rolls-Royce Elektrikli Sistemler Direktörü Rob Watson ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “2050 yılına kadar net sıfır karbonu hedeflediğimiz için, bu uçuşun elektrifikasyonu sürdürülebilirlik stratejimizin önemli bir parçası. Bu yılın sonlarında ilk uçuşa ve dünya rekoru girişimine hazırlanırken ‘Spirit of Innovation’ uçağının taksi yapması, ACCEL ekibi için olağanüstü bir dönüm noktası. Uçak, elektrik teknolojisi açısından çığır açan gelişmiş bir batarya ve tahrik sisteminden aldığı gücü kullanarak ilk kez hareket etti. Bu tahrik sistemi ve geliştirilen diğer projeler, Rolls-Royce’u Kentsel Hava Hareketliliği pazarına güç sistemleri sunan bir teknoloji lideri olarak konumlandırmamıza yardımcı olacak.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu