Savunma

Cumhurbaşkanı Erdoğan: S-400 gibi F-16 için de alternatifler var

Türkiye ve ABD arasında F-16 konusunda yaşanan kriz hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Gerektiğinde aynen S400’lerde olduğu gibi biz Amerika’nın dışında da alternatiflerle görüşüyoruz. Oralardan da bu işin temini yoluna gideriz. Elimizde bu tür alternatifler de var” dedi.

Azerbaycan’dan dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, F-16 konusuna da değindi.

Türkiye’nin ABD’ye F-35 alacakları için F-16 tedariki konusunda başvurmasının üzerinden bir yıl geçti. Ancak henüz gerekli yasa çıkmış değil. Türkiye 40 adet F-16’nın halen en gelişmiş modeli olan Block 70 alımı ile mevcut F-16’ların modernize edilmesi için gerekli sistem ve kitlerin alınması konusunda ABD’ye talebi bulunuyor.

ABD’nin Türkiye’nin S-400 alması sonrasında F-35 programından çıkartmasının ardından ödenen yaklaşık 1,2 milyar doların bu şekilde tahsil edilmesi ve ara uçak ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Alternatifler neler

Bir süredir gündemde Türkiye’nin İngiltere üzerinden Eurofighter alımı gündemde. Daha önceden de Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Rusya’dan Su-35 dahil her türlü alternatifin masada olabileceğini ifade etmişti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu