Mermi gibi özel uçak
Kaliforniya merkezli Otto Aviation adlı bir ABD şirketi, Celera 500L adlı, uzun menzilli şimdilik JetA-1 yakıtla çalışan bir yolcu uçağının prototipini ilk kez tanıttı. Mermiye benzeyen gövde yapısı ile farklı bir bakış sunan uçak, FAA onayınıda alarak test uçuşlarına başladı ve şu ana kadar 31 başarılı uçuş gerçekleştirdi.
Son uçuş 26 Ağustos 2020 de tamamlayıp ilk açıklamasını yaptı. Firmanın gövde tasarımı ile ilgili 7 patent aldığı biliniyor.
Otto Aviation’ın Celera 500L‘si olası insansız varyantlar ile istihbarat, gözetleme ve keşif görevleri için yapılandırılmış askeri versiyonlarını da üreteceğini açıkladı.
Neden bu derece sıra dışı, geniş iç mekanlı bir uçağa ihtiyaç var? Uçağın saatte 450 mil maksimum seyir hızı, 4.500 milin üzerinde menzili ve çok büyük bir kabine sahip. Otto Aviation Başkanı ve Baş Bilimcisi William Otto; Amerikan Hava Kuvvetleri’nin stratejik bombardıman uçağı Rockwell imalatı B-1B’nin de tasarımcısı.
Uçağın 1 Galon JetA-1 yakıt ile 18 ila 25 mil arasında şaşırtıcı bir yakıt ekonomisi var. Karbon emisyon ölçümlerinde kişi başına ticari bir yolcu uçağına kıyasla % 80’in üzerinde az karbon salınımı yapmaktadır.
Üreticiye göre, uçağın özel tasarımı, laminer akış, kanatlar ve kuyruk yüzeylerini kullanarak bu performansı sağlamıştır. Olağandışı şekli sürtünmeyi azaltarak üstün aerodinamik, hız ve yakıt verimliliği elde etmiştir.
Otto Aviation’ın ilk günden beri bu tasarım ile , havacılıkta devrim yaratacak aerodinamik verimliliğinden, arkadan itme ve yakıt teknolojisine kadar mühendislik eseri olduğunu iddia etti. Pek açıklanmayan Hidrojen yakıtlı ilk yolcu uçağıda tarihe geçebilir.
Devrim niteliğindeki yüksek verimli yolcu uçaklarının gelecek vizyonunu hedefliyor gibi gözüküyor. İş Jeti pazarıda göz ardı edilemez şekilde dünyada büyümekte. Covid-19 sonrası bazı analistler iş jeti pazarının 2020’de yıllık % 7,3 artışla 18,8 milyar dolardan 2030 yılına kadar 38 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor.
İkinci etapta farklı yakıt türleri, elektrikli-bataryalı modelinin devrede olacağı biliniyor.
Celera 500L’de gövde içinde yok olmuş bir kokpit ön camı, gözyaşı gövde tasarımı , uçakta geniş iç hacim ve yüksek aerodinamik verimliliği sağlanmış. Pervane boyutu bile genel uçağa göre küçük görünüyor, itme kuvvetinin performans değerleri henüz açıklanmadı.
Yurt dışı havacılık makalelerinde yazılıp çizilenlere bakarsak durum farklı.
Otto Aviation şirketi kime, ne amaçlı üretileceği konusunda bilgi paylaşmayan , fakat ilk prototiple FAA onayını alan ilk şirket. Bu durumda akıllara bu projenin askeri amaçlarla kullanılacağı, hatta insansız, elektrikli gözetleme uçağı olacağı konusunda ip uçları veriyor.
Projede çalışan kişilere bakıncada durum çok farklı.
Şirketin sahibi Fizikçi William Otto daha önce B-1’in aviyonik sistem geliştirme programının baş bilim adamıydı ve Kuzey Amerika-Rockwell’de birçok başka pozisyonlarda çalışmıştı. Celera500L için tasarım ve üretimi için Otto Aviation’ın başkanlığını üstlendi. Sahibimi yoksa bu göreve atandı mı bilinmiyor.
Bu proje Kaliforniya merkezli Otto Aviation Group LLC adlı bir şirkete ait olduğu biliniyor. Şirket hakkında pek fazla bilgi mevcut değil ve paylaşılmıyor. Üretip satmak konusunda da bir pazarlama çabaları bulunmuyor.
Bu gövde yapısı havacılık tarihi için bir başlangıç olabilir. Sebebi de Hidrojen gibi alternatif bir yakıt çok yakında bu gövde ile test edilebilir.
Hidrojen için, geniş ve yüksek basınç’a dayanıklı tanklara ihtiyaç var.
Bekleyip göreceğiz. Gelecek şekilleniyor olabilir.
Kaynak:
https://www.ottoaviation.com/celera-500l