Savunma

Pentagon 6G için düğmeye bastı

Geçtiğimiz günlerde ilk defa İstanbul Havalimanı’nda uygulanmaya başlayan 5G mobil iletişime yeni bir boyut getirecek. Bu alandaki çalışmaların bir başka açısı da askeri alandaki haberleşme. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, tartışmayı bir boyut öteye götürerek 6G’nin askeri konuda kullanılması için Ordu Araştırma Laboratuvarı’na bağlı 6G Merkezi’ne 1,7 milyon dolarlık fon ayırdı.

Havacılık tartışması

ABD’de 5G hizmete girdiğinde uçaklarda kullanılan seyrüsefer sistemlerinin etkilendiği tespit edilmişti. Bu nedenle havalimanı yakınlarında 5G anten kullanımına gerekli düzeltmelerin yapılmasına kadar izin verilmemişti.

Proje Open6G

İletişimi çok daha hızlandıracak yeni nesil çalışma için Pentagon 6G araştırmaları için düğmeye bastı. Askeri araştırma merkezi bu konuda Northeastern Üniversitesi ile ortak çalışmalar da yapacak.

Program Direktörü Sumit Roy, “Pentagon yeni nesil haberleşme sistemlerine büyük ilgi gösteriyor. Bu adımlar, geleceğin birlikleri için yüksek performanslı, güvenli ve esnek ağ operasyonlarını gerçekleştirmek için gerekli olan 5G ötesi teknoloji sağlayıcıları için araştırma ve geliştirme konusunda kamu ve özel sektör işbirliği yoluyla devam eden yatırımlarımızı temsil ediyor” dedi.

Askeri teknoloji

Open6G halen ABD Ordusu Araştırma Laboratuvarı ile birlikte Northeastern Üniversitesi’nin Kostas Araştırma Enstitüsü tarafından yönetilmekte. Teknik çalışma, üniversitenin Nesnelerin Kablosuz İnterneti Enstitüsü’nde yer alması planlanıyor.

Enstitü, 5G ve 6G, yapay zeka ve makine öğrenimi ve hem sivil hem de savunma amaçlı insansız hava sistemleri konusunda uzman bir araştırma geliştirme merkezi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu