Bir hayalim gerçek oldu: Spotter noktası
Yıllar önce bir haber yapmıştım. O günlerde İstanbul Havalimanı’nın inşaatı yapılıyordu. Dünyada bir çok havalimanında olduğu gibi havacılık fotoğrafçılarının yani spotterların rahatça çekim yapabilecekleri bir yerin inşa edilmesi için planlama yapılması gerektiğine dikkat çekmiştim.
Dönemin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, bu yazımı okumuş, böyle bir yerin o dönem inşaatını yapan şu an işletmeci olan İGA tarafından hayata geçirilmesi gerektiğini belirtmişti
İGA hemen harekete geçti. Hatta spotterlar ile temas kuruldu. Toplantılar yapıldı. Yerler, oraya ulaşım, alınacak olan güvenlik önlemleri belirlendi. Açılış ve sonrasında yaşanan salgın işlerin gecikmesine neden olsa da sonunda İGA bu projeyi hayata geçirdi. İstanbul Havalimanı, fotoğrafçıların rahatça çekim yapabileceği, güvenlik sorunu yaşamayacakları bir spotter noktasına kavuşmuş oldu.
Bu çok önemli bir adımdı. Umarım gelecekte inşa edilecek terminallerde, havalimanlarında bu tür gözlem noktaları, çekim açıları ayarlanır. Spotter’lar keyifle güzel kareleri, videoları çeker. Hatta gün gelir bu konuyla ilgili bir turizm bile olur.
HAVA KUVVETLERİ’NİN ÖNEMLİ ADIMI
Aklınıza “Kaç kişi gelecek” diye bir soru sakın gelmesin. Konya’da yapılan Anadolu Kartalı 2021 Tatbikatı’nda 1 Temmuz’da spotter günü organize edildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın detaylı planlaması, Milli Savunma Bakanlığı’nın onayı ile Türk ve yabancı spotterlar güvenlik soruşturmasının ardından özel izinle, PCR testiyle üsse girip belirlenen noktalardan çekim yapabilecek. Konya’ya geçmişteki yıllardaki gibi çok sayıda meraklı gelecek. Tatbikat bir kere daha fotoğraflarla dünyaya tanılacak.
İSTANBUL HAVALİMANI’NIN TANITIMI
Aynı durum İstanbul Havalimanı için de geçerli. Gelecek spotterlar çekecekleri fotoğraflarla İstanbul Havalimanı’nı dünyaya tanıtacak. Belki alakasız bir FlyDubai haberinde şirketin uçağının İstanbul Havalimanı’nda çekilmiş fotoğrafı kullanılacak…
Spotterlar için bir önemli adımı da 26 Haziran’da Emniyet Genel Müdürlüğü atıyor. Polis Havacılık, başvurusunu tamamlamış, PCR testiyle gelecek spotter’lara Ankara Gölbaşı Tesislerinin kapılarını açıyor.
İşte bu adımlar, Türkiye’de havacılığın sevdirilmesi açısından çok ama çok önemli adımlar… Havacılık sevgisi… Havacılık kültürü… İster askeri, ister sivil olsun havacılığa duyulan ilgi ile başlar her şey. Sevgi ile büyür, kültür ile gelişir. Tepesinde uçan bir helikoptere, uçağa sevgi ile bakan, havalimanlarında uçakları seyreden, havacılık gösterilerine katılan çocukların çoğu geleceğini bu sektörde arar. Belki olmaz ama ilerleyen yıllarda uçaklara, helikopterlere, İHA’lara belki de uzaya giden roketlere gözlerinin içi gülerek bakar.
SPOTTER ALANI HİZMETTE
İstanbul Havalimanı, havacılık fotoğrafçılığına ilgi duyanlar için Türkiye’nin ilk resmi ‘Spotter Alanı’nı hizmete açtı. Havacılık tutkunlarının doğru kareyi yakalamak için bir araya gelmesine olanak sağlayacak alanın açılışı yapıldı.
• Havacılık ya da uçak fotoğrafçılığı olarak tabir edilen “spotting” tüm dünyada hobi amaçlı icra edilirken, spotting meraklılarının sayısı da her geçen artıyor. Uçağın iniş kalkış anlarına yönelik doğru kareyi yakalamak isteyen havacılık tutkunları spotter alanlarına yoğun ilgi gösteriyor.
• İstanbul Havalimanı, bir ilki daha gerçekleştirerek havacılık tutkunlarının en iyi fotoğraf karelerini yakalayabilmesi için spotter alanının açılışını gerçekleştirdi.
• Türkiye’nin ilk resmi spotter alanını İstanbul Havalimanı’nda hizmete açan İGA, uçakların iniş kalkışını yakından görmek isteyen havacılık tutkunlarına özel bir imkân oluşturdu.
• İstanbul Havalimanı’ndaki spotter alanı pist 1 ve Hava Trafik Kontrol Kulesini gören hâkim bir noktada yer alıyor.
• Uçakları yakından görmek ve Hava Trafik Kontrol Kulesini fotoğraflamak isteyenler www.istairport.com/tr/yolcu/havalimani-rehberi/spotter adresi üzerinden spotter alanı için başvuru yapabilecek. Başvuruların haftalık olarak değerlendirileceği sistemde, alana girişler geçici apron kartıyla yapılacak. TC Kimlik ya da Pasaport ön yüz fotoğraflarını yükleyen ve HES kodunu spotter formunda dolduran kişiler vesikalık fotoğraflarını da yükleyerek başvurularını gerçekleştirebilecek.
Spotter alanı ilk etapta sadece cumartesi günleri 08:00 – 17:30 saatleri arasında hizmet verecek. Ulaşım ise ücretsiz olarak İstanbul Havalimanı P6 Turkuaz otoparktan kalkan araçlarla İGA tarafından sağlanacak.