Tolga Özbek

Sektör krizde, DHMİ ve SHGM nerede?

Tolga Özbek haftanın savunma ve havacılık haberlerini değerlendiriyor…

Havacılık sektörü tarihinin en büyük krizi ile aylardır can çekişiyor. Bugün yarın derken tünelin ucu bir türlü gözükmüyor. Yurtdışında havayolları başta olmak üzere havacılık sektörü destek alırken Türkiye’de henüz ciddi bir adım atılmadı. DHMİ ve SHGM ise sessiz.

Bu sessizlik akıllara “Büyük fırtına öncesi mi” sorusunu getiriyor. İlk göreve geldiğinde sosyal medyayı gayet iyi kullanan DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin uzun süredir sesi soluğu çıkmıyor. Yeni Ulaştırma Bakanı’nın SHGM’ye yaptığı operasyonun bir benzeri DHMİ’de mi gerçekleştirilecek?

Benzer durum SHGM için de geçerli. Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın görevden alındıktan sonra gözler Genel Müdür Bahri Kesici’de. Kesici, yıl sonunda yaş haddinden emekli olacak. Öncesinde SHGM’nin yapısında bazı değişiklikler bekleniyor.

Değişiklik arifesinde bürokrasi yaşanacaklara hazırlık yaparken sektör ise krizden kıvranmaya devam ediyor. Onların önünü açacaklarına DHMİ ve SHGM enerjisini farklı alanlara aktarmaya devam ediyor…

50 MİLYON EURO’LUK NEFES

DHMİ, Türkiye’de en çok para kazanan kamu kuruluşlarından biridir. Özellikle Eurocontrol üzerinden üstgeçiş için çok ciddi miktarda para alınır. Önemli bir kısmı da hazineye aktarılır. Ancak koronavirüste bu gelir ciddi anlamda düştü. 

Bu durum DHMİ’nin mali yapısını da kırmızaya düşürdü. Eurocontrol tarafından verimen 50 milyon Euro’luk destek ile personele ödenen havacılık tazminatları ödenebildi. Yıl sonunu DHMİ kurtardı. Ama sektör yardım için bekliyor.

FATURA PERSONELE ÇIKTI

Sektörün en büyüğü Türk Hava Yolları krizi en derin yaşayan şirketlerin başında geliyor. Fatura personele çıktı. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile Hava-İş Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal’ın arasını Cumhurbaşkanı Erdoğan buldu. Anlaşmadan pilotlara yarım, kabin memurlarına yüzde 35 ve diğer çalışanlara da yüzde 30 indirim çıktı.

Sonuçta bu tür uygulamalar tüm dünyada yapılıyor. Ama havacılık konsantrasyon işidir. Geçen hafta yaptığımız AnadoluJet iniş takımında unutulan alet çantası olayında bunun bir etkisi var mıdır? Uçak Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan havalandığında iniş takımından düşen takım çantası nedeniyle pist 30 dakikalığına kapatılmıştı.

Ceza vermek en kolayı. Ama bunun nedenlerini bulmak her şeyden çok daha önemli… Maaşların azaltılması ile personelin motivasyonu, konsantrasyonu nasıl sağlanacak? Bu dönemde yöneticilerin asıl görevlerinden biri de bu…

UYGUR ACUNER’İ KAYBETTİK

Geçen hafta TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil koronavirüse yakalanmış ve durumu ağırlaşmıştı. Çok şükür Kotil’in durumu daha iyiye gidiyor diye sevinirken ünlü havayolu girişimcisi Uygur Acuner’i kaybettik. Bir süredir Katar’dan bulduğu fon ile kuracağı havayolu için çalışma yapan Acuner, Boeing 747 ile kargo, A321’lerle de yolcu taşımayı hedefliyordu.

Uygur Acuner, ilerleyen yaşına rağmen çok enerjikti. Renkli bir kişilikti. Bugün uçan MNG ve ULS’nin kurucusu olmuştu. Son girişimini görmeye ömrü yetmedi…

Uygur Acuner’in vefatı ile bu proje nasıl bir yol izleyecek, merakla sadece bizler değil bu sektörde ekmek yemek isteyen havacılar da merakla bekliyor…

AKSUNGUR SAHNEDE

TUSAŞ’ın ne zamandır Aksungur konusunda sesi çıkmıyordu. Sonrasında güzel haber geldi ve Aksungur 49 saat havada kalarak rekor kırdı. Rotasıyla bir Türk bayrağı çizdi. Toplam 230 saatlik testler tamamlanırken gözler Türk Silahlı Kuvvetleri’nden gelecek siparişte. 

Bu rekorun bir başka önemli tarafı Aksungur’un kullandığı motordu. TEI tarafından tasarlanan ve üretilen PD170 hem ANKA hem de Aksungur’da görev yapıyor. Ben bu adımlarla ANKA ve Aksungur’dan yeni ihracat başarıları bekliyorum…

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu