Tolga Özbek

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda EMASMAX olsaydı…

Yaklaşık bir yıl önce tarihler 5 Şubat 2020’yi gösterirken Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir kaza yaşandı. Pegasus Havayolları’nın İzmir’den Boeing 737-800, inişte pistten çıktı. Havalimanı güvenlik duvarını aşan uçak kod farkıyla oluşan alana düştü.

Ne yazık ki bu acı kazada uçakta bulunan 183 yolcu ve mürettebattan 3 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda yolcu ve mürettebat yaralandı.

Kazanın halen mahkemesi sürüyor. Mahkeme küçük bir bölümü kamuoyuna aktarılan ‘bilirkişi raporu’ üzerinden gidiyor. Asıl takip edilmesi gereken Kaza İnceleme Kurulu’nun ne ön raporunu ne de bir yılı doldurmuş kazanın raporu ortada yok. Zaten Türkiye’de havacılık kazalarının raporlarına ulaşabilmek pek de mümkün değil.

Kazanın birinci yıl dönümünde acaba pist sonunda uçakları yavaşlatıp tutan, kazanın önüne geçen EMASMAX sistemi olsaydı bu kadar ağır sonuçlar yaşanır mıydı? Allah rahmet eylesin ama ölenler, olanlar geri gelmiyor. 

 

İLK KEZ JFK HAVALİMANI’NDA KULLANILDI

EMASMAX, Zodiac şirketi tarafından geliştirilmiş özel bir yüzey. İlk olarak New York JFK Havalimanı’nda kullanıldı. Yaklaşık 100 metrelik zemin özel bir betondan oluşuyor. Sanki çamur yüzeyi gibi bu alan 70 knot gibi hızla giren uçağın süratini kesiyor. İnişe takımlarına en az zararı vererek durduruyor. 

Uçağın pistten çıkmasıyla birlikte bozulan yüzey, kısa sürede uzman ekipler tarafından tamir ediliyor. Pist kapanmadan tekrar uçuşlar başlıyor.

Bu güne kadar 100’e yakın havalimanı, askeri üste kullanılan sistem, pist sonundan yolun geçtiği, ciddi kod farkının bulunduğu alanlarda hayat kurtarıyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı pistinin sonunda önemli bir kod farklı var. Sonrasında da havalimanı etrafında bulunan yol geçiyor. Keşke böyle bir sistem olabilse ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kullanılabilseydi diye insanın aklından geçmiyor değil…

İKİNCİ PİST NE ZAMAN BİTECEK

Malum Sabiha Gökçen Havalimanı’nın bitmeyen bir ikinci pisti var. Sürekli uzuyor. Dolgu yapılıyor. Alttan geçen tünel çatlıyor. İkinci pist bir türlü bitmiyor. 

Ama salgın nedeniyle ortaya çıkan havalimanı yatırımlarının bitmesi gereken dönemde günler hızla tükeniyor. Bir gün gelecek, hayata tekrar döneceğiz. Uçuşlar büyük bir hızla da devam edecek. İşte o günler geldiğinde ne olacak?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu