Uçak kazasına kurtarma ekipleri ne kadar sürede müdahale eder?
Beytullah Nart. 23 yaşındaydı. Özyeğin Üniversitesi Pilotaj Bölümü öğrencisiydi. Daha bir kaç hafta önce koronavirüsü mağlup etmişti. Sağlına kavuşmuş ve eksik uçuşlarının tamamlamak üzere sık sık uçuyordu.
PPL’ini almıştı. 90 küsür saat uçuşu olmuştu. Pilot In Comand (PIC) olarak adlandırılan yalnız uçuş uçuşları için yoğun bir programdaydı. 22 Ekim’de sabahtan ilk sortisi için havalanmıştı. Görevi tamamlamış tam inişi yapmıştı.
Kısa bir soluklanmanın ardından tekrar havalandı. Ayjet’e ait Sonaca 201 tipi uçakla Hezarfen Pisti’nden kesildi. 400 feet irtifaya çıktıktan sonra sağa dönerek meydanı terk edecekti.
Kalkıştan iki dakika sonra motoru kaybettiğini kuleye söyledi. Araziye mecburi iniş yapabileceğini öğretmen pilot telsizden iletti.
Bundan sonra her şey saniyeler içinde oldu. Motor neden sustu? Piste mi dönmek istedi? Uçak niye süratsiz kaldı? Bu soruların cevabını kaza kırım uzmanları verecek. Tabi ki biz yine sonuçları göremeyeceğiz. Çünkü Türkiye’de kaza raporlarının paylaşılması hâlâ yasak. Ders alınamayacak.
Benim bu olayda dikkat çekmek istediğim konu arama kurtarma. Pegasus’un geçtiğimiz ocak ayındaki kazası gibi dakikalar içinde haber kanalları canlı yayına geçti. Hatta iki drone çekim yapmaya başladı.
Kaza yeri Hezarfen Havaalanı’na çok yakındı. İtfaiyenin, ambulansın ulaşması süre aldı. Sonrasında ambulans helikopter geldi.
Genç pilot kafasından çok ağır darbe almıştı. Kendinde değildi. Burnundan kan geliyordu. Vücudunda çok sayıda kırık vardı. Parçalanan kokpitten epey sonra çıkartılabildi. Ambulans helikoptere kondu ve hastaneye kaldırıldı.
Ne yazık ki gece ciddileşen durumu sonrasında kazanın üzerinden bir gün geçtikten sonra vefat etti.
Her kaza kırım ciddi bir şekilde incelenir. Rapor hazırlanır. Giden gitmiştir ne yazık ki ama kalanlar için rapor bir başvuru kaynağıdır. Bulgular saptanır, öneriler gelir.
Benim en çok merak ettiğim arama-kurtarma için yeni bir öneri gelecek mi? Malum Hezarfen eğitim için kullanılıyor. Yoğun bir trafiği var. Kulesi DHMİ’ye geçti. Belki kullanılan uçaklar küçük ama havacılığın büyüğü-küçüğü olmuyor. Arama-kurtarma, ambulans konusunda da iyi donanımı hak ediyor.