Tolga Özbek

Kapandık

Yaklaşan turizm… Salgın nedeniyle toparlanamayan ekonomi… Her gün rekora koşan vefat-hastalanan sayıları… Ve sonunda gelen karar tam kapanma…

Bizler şanslıyız, internetin olduğu her yer ofisimiz. Haberi girebilmek, videoyu yükleyebilmek için tek gerekli şey internet bağlantısı. Ya diğer sektörler?

Havacılık sektörü son dakikaya kadar izin için uğraştı. Sistem çöktü, izin gelmedi. Sivil havacılık sektörü mülki idare amirine gitti izinlerin çıkması için ter döküldü. Bazı izinler çıktı, bazıları çıkmadı. Ama şu detay önemli ki polis çevirmelerinde daha önceden geçerli olan apron kartı göstermek, üniformalı olmak artır ‘kurtarmıyor’. Yazılı izni olmayana ceza yazılıyor. 

2 MİLYAR DOLAR

Bu dönem içinde 10 iç hat uçuşundan neredeyse 8’i iptal. Kara tarafında dükkanlar kapalı… Havalimanlarında ofis çalışanları bile gelemiyor…

Tam kapanmanın sivil havacılık sektörüne etkisinin 2 milyar dolar olduğunu Pegasus’un Genel Müdürü ve TÖSHİD Başkanı Mehmet Nane açıkladı. Sektörün patronundan çalışanına herkes dişini sıkmaya çalışıyor. Kontrol altına alınabilinirse hedef yazı kurtarmak. 

Ya alınmazsa? Ne yazık ki kimsede atacak barut yok…

ATAMALAR ARKA ARKAYA

Sabiha Gökçen’in terminal işletmecisi İSG’nin CEO’luğu görevinden istifa eden Ersal Göral’ın yerine vekaleten yardımcılarından Teknik Hizmetler Direktörü Berk Albayrak atandı. Bu zorlu dönemde Malezyalılar Albayrak ile geçmeyi hedefliyor. 

ODTÜ İnşaat’tan mezun olduktan sonra master yapan Berk Albayrak, kariyerine DHMİ’de başladı. 2007’de Sabiha Gökçen Havalimanı’na geçti. 14 yıldır hem meydanı çok iyi biliyor, hem de Malezyalı Grubu.

THY’DE BEKLENEN İSTİFA

Beklenen bir atama da Türk Hava Yolları’nda yaşandı. Yaz aylarında Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Pilot Aykut Alpa ciddi bir sorun yaşamıştı. Maaş zammı sonrasında pilotlar ile yönetim arasında kalmıştı. İstifasını vermişti. Ancak istifa kabul edilmedi. Ayrılma sonraya bırakıldı.

Alpa’nın yerine geçtiğimiz ocak ayında Boeing 777/787 filosuna geçen Kaptan Pilot Baran Gülbaran atandı. 41 yaşındaki Gülbaran, 2008’den bu yana THY’de pilot olarak görev yapıyordu. Bir önceki görevi de Uçuş Eğitim Başkanlığı’ydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Hanım’ın öz yeğeni olan Gülbaran için pilotlar açısından tek kriter önümüzdeki günlerde hem tecrübesini hem de ağırlığını kullanıp maaşlar, istihdam ve haklar konusunda ne yapıp ne yapamayacağı. Son dönemde çok baskı altında kalan Alpa’nın önüne gelecek dosyalara bakalım Gülbaran ne tür kararlar verecek?

KARAMAN’IN YERİNE FAZIL ÇİFTÇİ

THY Teknik Genel Müdürü Ahmet Karaman’ın vefatının ardından bu pozisyon için THY Teknik’te Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fazıl Çiftçi geldi. 13 yıldır THY Teknik’in Genel Müdür Yardımcısı olan Çiftçi aynı zamanda Teknik için yıllardır sürdürülen ‘mühendis genel müdür’ kuralını da yıktı. THY Teknik çalışanları da Fazıl Çiftçi’nin aynı Baran Gülbaran gibi yapacaklarını dikkatle bekliyor. 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu