Genel Havacılık

UÇAKSAN Türkiye’deki havacılık faaliyetlerini durdurma kararı aldı

Tek motorlu iki kişilik ve dört kişilik uçak modelleri tasarlayarak ülkemide üretmeyi hedefleyen UÇAKSAN şirketi, yaptığı açıklama ile havacılık projele çalışmalarını durdurdu.

UÇAKSAN çalışmalarına yurtdışında devam edecek. Şirketin kurucusu Emre Balcı sosyal medya üzerinden şu açıklamayı yaptı:

“Bundan 5 yıl önce yola çıktığımız Türkiye’nin eğitim uçağı projemiz bundan 1 sene önce başarıyla sonuçlandı. Tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanıp üretilen uçağımız sınıfının en iyi özelliklerine sahip oldu. Amacımız Türkiye’nin sivil havacılık alanında da kendi uçaklarına sahip olmasıydı. Bu stratejik bir vizyon projesiydi. Bunu devlet kanalı ile değil özel sektör eliyle yapıyorduk. Çoğu ülke hala bu seviyede bir teknolojiye sahip değilken biz bunu başarı ile gerçekleştirmiştik. Tüm özellikleri ile sınıfının üzerinde olması, yeni malzeme teknolojileri ile yapılması, onu küçük uçak pazarının önemli bir oyuncusu yapacaktı.
Bunun yanında sertifikasyon ve belgelendirme dokümanlarını da uluslararası standartlara göre hazırlandı.
Uçakla ilgili çok eleştiri aldık. Sektör içi, sektör dışı, kamu, bürokratlar. Bu işin olmayacağı konusunda çok ısrarlıydılar. Görüştüğümüz bürokrat ve siyasiler de projeye destek konusunda bir şey yapamayacaklarını ilettiler.  Bunun yanında devlet kurumlarının da yerli üreticileri desteklemek yerine yabancılar üzerinden devam etmeye çalışması bizim için üzücü bir durumdu. Aynı şekilde vakıf şirketlerinin de alanı olmamasına rağmen bizimle rekabet etmeye çalışması kafa karıştırıcı bir durumdu. Muhtemelen bizim maliyetimizden çok daha yüksek rakamlara çıksa da onlar için önemli bir konu değildi.
Gün sonunda ürünümüzü hazır hale getirip sipariş alsak da seri üretime hazır hale getirmek için mali kaynaklara ihtiyacımız vardı. Ülkemizin içinde bulunduğu durum ve sermaye sahiplerinin ticari olarak gayrimenkul vb. alanlarda yatırımlara devam etmesi bizim için sıkıntı teşkil ediyordu. Bu yüzden yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz projenin geleceği için havacılık projelerimizi Türkiye’de durdurma kararı verdik.
Biz hala bu projenin çok stratejik ve önemli olduğunu düşünüyoruz. Yaşadığımız süreç bizi çok yıprattı.  Üzülerek projemize yabancı bir ortak ve yabancı bir ülkede devam etme kararı aldık. Bu konuda yabancı ortak arayışlarına başladık.
Biliyoruz ki bizden sonraki nesil bizden daha hırslı ve daha üretken olarak ülkemiz için çok daha iyi hava araçları tasarlayıp üreteceklerdir. Sağlıcakla kalın.

Saygılarımla,
Emre BALCI

Önce T200, sonra T400

Şirket, önce iki kişilik, hafif sınıftaki T200 uçağını üreterek testler için hazırlamıştı. Açıklamada belirtildiği gibi yurtiçinden sermaye arayışları ve destek konusunda yeterli ilgi bulunamamasının ardından şirket rotasını yurtdışına çevirdi.

T200’ün uçuş test ve sertifikasyon sürecinin yabancı bir ülkede yapılması öngörülüyor.

Diğer taraftan UÇAKSAN, dört kişilik olan T400 modeli için de Pakistan’dan sipariş almıştı. Bu projenin de muhtemel yurtdışında test, sertifikasyon sürecinin sürdürülmesi bekleniyor.

UÇAKSAN’ın Troy T400’üne ilk sipariş Pakistan’dan geldi

Çift motorlu bölgesel uçak

UÇAKSAN geçtiğimi günlerde de çift motorlu, koltuk kapasitesi 19’a kadar çıkabilecek bir tasarım paylaşmıştı. Bu çalışmanın ne olacağı ise henüz belli değil.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu