EğitimGenel HavacılıkHavalimanları

Paro Havalimanı’na inen ilk Türk pilotlar

Güney Asya ülkesi Butan Krallığı sınırları içerisinde bulunan ve dünyanın en tehlikeli havalimanları arasında gösterilen Paro Havalimanı’na ilk kez bir Türk uçağı indi.

Kaptan pilotlar Ediz Edizyürek ve Mustafa Taşçıoğlu’nun görev yaptığı Zafer Air’e ait TC-VHZ tescilli Airbus A319CJ tipi uçak, 5500 metrelik tepelerin arasından geçerek Paro Havalimanı’nın 2265 metrelik pistine başarıyla teker koydu.

Murat Herdem’in haberine göre Paro Havalimanı, pilotların inişte en çok zorlandığı havalimanları arasında üçüncü sırada yer alıyor.

Sadece 23 pilot inebiliyor

Dünyada sadece 23 pilotun bu havalimanına inmek için yetkinliği bulunuyor. Kaptan Edizyürek ve Taşçıoğlu da bu yetkiyi alarak o pilotların arasına dahil oldu.

İlk defa iniş gerçekleştirilecek havalimanına iniş için Butan’dan bir yetkili gelerek kokpitte pilotlarla birlikte görev yapıyor. Uçuşlar rüzgarın müsait olduğu sabah saatlerinde yapılabiliyor.

Türkiye’nin ilk büyük özel jeti

Zafer Air, geçtiğimiz aylarda filosuna Airbus A319CJ tipi uçağı filosuna eklemişti. Uçak, dış görünüş olarak standart bir A319 görünümünde ancak kabini özel jet standartlarında. Ek yakıt depoları ile A319CJ, kıtalararası uçuş yapabiliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu