İHATolga Özbek

Hangi ülkelere İHA ihraç ediyoruz?

Türkiye bu güne kadar kaç ülkeye İHA ihracatı gerçekleştirdi sorusunun yanıtı neredeyse her gün değişiyor. Bazıları gizli, bazıları ülkelerin açıklaması ile ortaya çıkan rakamlar Türk Savunma Sanayiinin neredeyse en büyük ihracat kaleminin İHA ve SİHA sistemler olduğunu ortaya koyuyor. 

Bu konuda en önemli adım Baykar’ın. Baykar ilk ihracatını 2010’da Katar’a elden atılan Mini İHA sistemi ile başlatmıştı. Elimizdeki son rakamlara göre Baykar TB2 ve Akıncı konusundaki ihraç ülke sayısını 24’e çıkardı. Bu rakama 4 yılda çıkılabildi. Halen ayda 20 adet TB2 Baykar’ın tesislerinde üretilerek kullanıcılara teslim ediliyor.

En son Ukrayna Savaşı’nda tekrar gündeme gelen TB2, arka arkaya sipariş alırken Baykar Akıncı için dört ülke ile ihracat anlaşması yaptı. Birleşik Arap Emirlikleri de TB2 konusunda imalat hattını ülkesinde kurmak istiyor.

TUSAŞ’tan Afrika hamlesi

En son Güney Afrika’da gerçekleştirilen savunma fuarında gazetecilere bilgi veren TUSAŞ yetkilileri, yeni görüşmeler ve kontratlar hakkında bilgi verdi. TUSAŞ, tek motorlu ANKA sistemini ilk olarak Tunus’a, sonra da Kazakistan’a satış başarısı yakalamıştı.

Tunus ek sistem istiyor: Halen Tunus’a teslim edilen 3 ANKA sisteminin yanı sıra iki ek sistemin satışı konusunda sözleşme görüşmeleri bitmek üzere. Alınan bilgiye göre, Tunus sistemden oldukça memnun kaldı. Bu adımla İHA filosunu büyütmek isteyen Tunus için TUSAŞ farklı sistemlerini de pazarlamayı hedefliyor.

Afrika’dan yeni talep: TUSAŞ fuar sırasında adını açıklamadığı 3 ülke ile görüşmelerinde sona yakın. Bu ülkelerin üçü de Afrika. İkisi Aksungur, biri de ANKA ile ilgileniyor. TUSAŞ’ın yakın zamanda bunları kontrat haline getirmesi bekleniyor.

Kazakistan Aksungur ile ilgileniyor: ANKA’nın ikinci yurtdışı kullanıcısı haline gelen Kazakistan, bir sonraki adımda Aksungur almayı hedefliyor. En son Yunanistan’ın Sisam ve Midilli’ye yaptığı sevkiyatı çok uzaktan gözleyen Aksungur’un kabiliyeti büyük ilgi çekmişti. Geniş topraklara sahip Kazakistan, Aksungur’un uzun süre havada kalış kabiliyetini kullanmayı planlıyor.

Vestel Karayel

Adını geçtiğimiz aylarla Lentatek olarak değiştiren Vestel Savunma, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sadece kiralamasının ardından Taktik sınıfta İHA siparişi vermemesi üzerine Karayel’i yurtdışı pazarına Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı’nın izni ile çıkarmıştı. 

Karayel’in halen en büyük müşterisi Suudi Arabistan. Ülkede imalat hattı kuran Lentatek, Karayel için Suudi Arabistan ile 50 adet İHA için anlaşma yapmıştı. Halen Karayel Suudi Arabistan’da uçuşlarını sürdürüyor.

Lentatek sistemi farklı ülkelere de satmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu