Tolga Özbek

F-117 emeklilikte yaşa takıldı

ABD Hava Kuvvetleri’nin bir döneme damga vuran ilk stealth savaş uçağı F-117 için yeni görev… Yeni alınan karara göre F-117’ler 10 yıl daha görev yapacak. Uçaklar, 5. Nesil olarak adlandırılan F-35 ve F-22 pilotlarının eğitimleri için düşman uçağı görevini yerine getirecek.

F-117, Lockheed Martin’in özel projeler geliştirdiği Skunk Works bölümü tarafından tasarlanmış gizli bir savaş uçağı projesiydi. SR-71 başta olmak üzere alınan birçok teknoloji uçağa aktarılmış ve ortaya ‘stealth’ yani radara yakalanma oranı çok düşük bir tasarım ortaya çıkmıştı.

F-117 1983’te gökyüzü ile buluştu. Ancak kamuoyuna tanıtılması çok daha geç olacaktı. Uçak ilk Körfez Savaşı’nda 1991’de tüm dünya tarafından tanınacaktı. Irak içlerine kadar radara yakalanmadan uçup lazer güdümlü bombalarını hedefe bırakacaktı.

Tolga Özbek F-117’nin geri dönüşünü anlattı

Efsane Belgrad semalarında çizildi

F-117 efsanesi, eski Yugoslavya’ya yapılan NATO operasyonu sırasında çatırdadı. Karşı casusluk ile uçağın rotası Sırplar tarafından ele geçirilmişti. Bölgede radar ölçümleri yaptılar. F-117, bomba atmak üzere kapaklarını açtığında görüntü veriyordu. Ayrıca bölgede siyah beyaz televizyon yayınları, F-117’ler uçarken bozuluyordu.

Bu bilgilerin önemli bir kısmı Sırplara Rus ve Çin kaynakları tarafından ulaştırılmıştı. Sırplar, 1960’ların teknolojisine sahip hava savunma füzesiyle F-117’yi vurdular. Bir efsanenin operasyonel sonu Belgrad semalarına gelmişti. Bu gelişme üzerine ABD F-117’leri ön hattan çekti. Bunu 2008 yılındaki emeklilik töreni izledi.

Uçaklar sürekli uçtu

Resmi emeklilik olsa da F-117’ler uçmaya devam etti. Birçok tatbikata katıldılar. Artık açıklanan resmi görevleri ise düşmanın elindeki stealth uçakları simüle etmek. ABD Hava Kuvvetleri bu konuda farklı yaklaşımlara sahip. Amaç F-117’lerin Çin’in J-10 veya J-35, Rusların Su-57’lerini simüle etmesi.

Bu önemli görev için F-117’ler 2034’e kadar görev yapacak. Bu ikonik uçak, daha 10 yıl daha gökyüzünde süzülecek…

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu