Acun Ilıcalı’nın ikinci el iş jeti stratejisi
Televizyoncu Acun Ilıcalı, Cessna Citation XL ile başladığı özel uçak kullanımında artık uzun menzilli, geniş kabinli uçağa geçti. Challenger 605’ten sonra Kanadalı Bombardier imalatı 2012 model Global XRS alan Ilıcalı’nın yeni uçağının değeri ise 13 milyon dolar. Bon Air tarafından işletilecek uçak, ekim ayı sonunda Türkiye’ye gelecek. Ilıcalı, kullandığı TC-AAA tescilli son uçağını ise Sedef Finans’a sattı. Tolga Özbek, Ilıcalı’nın ikinci el iş jeti stratejisini yazdı…
Muhabirlikten başlayıp medya patronluğuna geçen, Türkiye ve yurtdışında 5 farklı TV kanalına sahip, şimdi de yeni bir dijital platform üzerinde çalışan Alıcalı, 2011’den bu yana özel jet kullanılıyor. Yılda en az 500 saat uçuyor. Ortalama 200 saat de uçağını kiraya veriyor.
YILDA KENDİSİ 500 SAAT UÇUYOR
Çok seyahat eden, yolcu uçağına bile ‘son dakikada’ gelmesiyle ünlü Ilıcalı, 2011’de son uçağına göre çok daha mütevazi sayılacak Cessna Citation XL ile özel uçak pazarına girmişti.
Bu uçağın Türkiye’de ilk kullanıcısı ise Limak Holding’in patronu Nihat Özdemir’di. Toplam 9 koltuklu Cessna Citation XL’i ondan alan Ilıcalı, Karayiplerde çekmeye başladığı Survivor gibi programlar nedeniyle özel jeti ile oraya gitmekte zorlanıyordu.
2013’te Cessna Citation XL satışa çıktı. Yerine Kanadalı Bombardier imalatı, daha büyük kabine sahip Challenger 300 satın alındı. TC-AFF tescili verilen uçak ile Acun Ilıcalı uzun uçuşlarında daha rahat seyahat etmeye başlamıştı. Uçağa MNG Jet tarafından internet sistemi Türkiye’de takıldı.
4 YIL KULLANDI
Acun Ilıcalı, Challenger 300’ü 4 yıl kullandı. 2017’de yerine daha geniş gövdeye sahip Challenger 605 aldı. Yine Kanadalı imalatçı Bombardier’in tasarımı olan Challenger 605, 300 serisine göre daha uzun menzile sahip, orta menzilli bir iş jetiydi. O dönem Challenger 605 için 9 milyon Euro ödediği konuşuluyordu. Uçağa TC-AAA tescili verildi.
Üç yılın ardından özellikle iş jeti fiyatlarında ekonomik kriz nedeniyle düşüş sonrasında Ilıcalı bir adım daha attı ve uçağını daha da büyüktü. Yeni uçağı, ABD’den satın aldığı Bombardier imalatı Global XRS oldu. Bu uçak için toplam 13 milyon dolar ödedi.
DURAKSIZ KARAYİPLERE GİDECEK
Acun Ilıcalı’nın aldığı Global XRS’in en büyük özelliği müthiş uzun menzili. 11 bin 390 kilometre menzili ile Ilıcalı Karayiplere giderken yakıt ikmali için bir noktaya inmesine gerek kalmayacak. Bombardier’in 2004-2012 arasında ürettiği Global XRS modeli, bu alandaki 4 farklı modelindin biri. Toplam üretilen uçak sayısı ise 160. Uçağın pazar olarak en çok kullanıldığı yer yüzde 40 ile Kuzey Amerika.
İki adet Rolls Royce imalatı BR710-A2-20 motoruna sahip. Motorlar saatte 478 galon yakıt harcıyor. 8 yolcu uçağın menzili 6305 deniz mili (11 bin 390 km). Kabinde yolcu kapasitesi 18’e kadar çıkartılabiliyor. Bu konuda tasarım tamamen müşteri odaklı hayata geçiriliyor.
Maksimum kalkış ağırlığı 44 bin 52 kg olan uçak, saatte en çok 950 km hıza yükselebiliyor. 1880 metrelik pistlerden havalanan uçağın iniş mesafesi ise 814 metre. Uçak uzun menzilli seyir sırasında 51 bin feet yani 15 bin 545 metreye çıkabiliyor.
UZUN UÇUŞTA KÂRDA
Challenger 605’e gore Global XRS’in operasyon maliyetleri yüzde 20 daha fazla. Çünkü gövdesi daha uzun, ağırlığı daha fazla. Ama Karayiplere giderken duraksız uçması yani iniş-kalkış ücretleri, ekstra yer hizmeti ve yakıt maliyeti konduğunda Global XRS aynı saatlik maliyete sahip. Aynı zamanda Global XRS’in performansı çok daha iyi.
ILICALI’NIN İKİNCİ EL UÇAK STRATEJİSİ
- Acun Ilıcalı ilk uçağını aldığında çok riske girmedi. Kısa mesafeli uçuşlarda rahat kullanabileceği, operasyon maliyetleri uygun, ikinci el bir uçak aldı. Cessna Citation XL bu açıdan o yıllar için ideal bir platformdu.
- Özel uçağı iyi kullanan, gerektiğinde kiraya veren Ilıcalı, kalabalık seyahat ediyordu. Kabin yeterli gelmeyince yine ikinci el bir uçağa yöneldi. Challenger 300’e karar verdi. Bunu sırayla Challenger 605 ve Global XRS izledi.
- Sıfır uçak yerine Ilıcalı, daha uygun fiyata ikinci eli takip ediyor. Örneğin bugün Global 6500 olan XRS’in yenisinin fiyatı 56 milyon dolar. Onun yerine 13 milyon dolar verip 8 yaşındaki ikinci elini tercih ediyor.
- Ilıcalı özellikle uzun menzilde bu uçak ile yakıt ikmali için inmeye gerek kalmadan Karayiplere gidecek. Veya Amerika uçuşlarını duraksız zaman kaybetmeden yapabilecek.
- Acun Ilıcalı, yılda 500 saat özel jeti ile uçarken, 200 saat de kiraya veriyor. Elde ettiği gelir ile sabit maliyetlerini çıkarıyor. Challenger 605’e oranla Global XRS’in müşterisi daha fazla. Uçağın bir saatlik kira bedeli dünya ortalamasında yaklaşık 8 bin dolar.
- Havacılık şirketi kurmak yerine Acun Ilıcalı, 10 yıldır Bon Air ile çalışıyor. Bu pazarın önemli oyuncularından biri olan Bon Air, uçuş operasyonunun sorunsuz yapılmasını sağlıyor. Ayrıca Bon Air uçak kiralamada da önemli bir katkı sağlıyor.