Haberler

“Teknolojinin en büyük sermayesi üretken zihinlerdir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının öncülüğünde Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen, TEKNOFEST 2020’ye katıldı.

TEKNOFEST’e ev sahipliği yapmak için neredeyse her ilden talep geldiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun üzerine TEKNOFEST’in tek rakamlı yıllarda İstanbul’da, çift rakamlı yıllarda ise diğer şehirlerimizden birinde yapılmasına karar verildi” açıklamasında bulundu.

Tüm alanlarda dereceye giren takımları ve yarışmacıları tebrik ederek azim ve başarılarının devamını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın sebebiyle bu festival alışık olduğumuz büyük kalabalıklar yerine daha sınırlı gruplarla gerçekleştirildi. Ancak bu durum TEKNOFEST heyecanının ülkemizi ve gençlerimizi sarmasına engel teşkil etmedi. Şu karşımdaki kalabalık, bu manzara sizlerin azmini ve kararlılığı hiçbir virüsün, hiçbir engelin, hiçbir tehdidin durduramayacağını gösteriyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl TEKNOFEST’e 81 ilin yanı sıra 84 ülkeden 20 binin üzerinde takım ve 100 bin yarışmacı başvurusu olduğunu bildirerek  şöyle devam etti: “Festivalin paydaş sayısının 14’ten 63’e yükselmesi bu heyecanın çocuklarımız ve gençlerimizle birlikte ülkemizdeki her kesimi sardığının ispatıdır. Gençlerimize duyulan güvenin ifadesi olan bu tablo, bize özgün fikirler geliştiren, çalışan, üreten, azmeden herkesin ihtiyacı olan mecrayı bulabileceğini söylüyor. Esasen bu Türkiye’nin son 18 yıldaki hikâyesinin de bir özetidir. Uzun bir ihmal edilmişlik döneminin ardından batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine ülkemizin her köşesini kalkındırırken, aynı zamanda üretmek ve kazanmak isteyen herkese aradığı fırsatı sunduk. Türkiye’nin altyapı, insan gücü, üretim ve ihracat seviyesinin geldiği yer bu fırsatın en güzel şekilde değerlendirildiğinin işaretidir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’deki yarışmada başarılı olup, yaptıkları uydu Aralık ayında uzaya fırlatılacak olan Grizu Takımı’nın T-3 Vakfının desteklediği takımlardan biri olduğuna işaret ederek, insansız sualtı sistemleri yarışmasında ipi göğüsleyen TEKNOFEST ekibinin de şimdi uluslararası alanda rekabet edecek özgün sistemler geliştirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İki defa roket takımı birinciliği kazanan gençlerimiz bu başarılarını girişime dönüştürmeye hazırlanıyor. Yapay zekâ girişimi kurarak dünya çapında başarılar için kolları sıvayan gençlerimiz TEKNOFEST’in lise seviyesi birincileriydi. Bu yılki yarışmacılarımızdan da önümüzdeki dönemde benzer başarılara imza atacaklar elbette çıkacaktır. Evet, yapay zekâdan siber güvenliğe kadar her alanda çığır açacak yenilikler işte burada tohumlanacak, filiz bulacak, kök ve boy salacaktır” dedi.

“TEKNOLOJİNİN EN BÜYÜK SERMAYESİ ÜRETKEN ZİHİNLERDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapay zekâ, blok zincir, siber güvenlik, nesnelerin interneti gibi yeni gelişen alanlar başta olmak üzere, teknolojinin her boyutunda benzer başarıların kazanılmaması için hiçbir sebep bulunmadığının altını çizerek, “Teknolojinin en büyük sermayesi üretken zihinlerdir, diğer her şey bunun ardından gelir” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin insansız hava araçları alanında dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, benzer bir başarıyı otomobilde ve uçan arabalarda da yakalanacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra festival kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini verdi.

Öğrenciler de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “TEKNOFEST 2020” yazılı kilim hediye etti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması öncesinde de festivale katılan bazı öğrencilerle stantların bulunduğu alanı gezdi.

Öğrencilerden stantlar ve çalışmalara ilişkin bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  TEKNOFEST yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin projelerini inceledi.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu