Tolga ÖzbekUçuş TüyolarıYazarlar

Pegasus’ta Ultra Düşük Maliyetli Havayolu dönemi

Pegasus Havayolları’nın yeni kabin içi bagaj uygulaması kamuoyunda tartışmaya neden oldu. Şirket, kabine 3 kilogramı geçmeyen yolcular için yeni bir uygulama başlattı. Aslında bu adım bir taraftan da Pegasus’un Düşük Maliyetli Havayolu’ndan Ultra Düşük Maliyetli Havayolu aşamasına geçişinin de bir adımı oldu. Bilet alırken ek bagaja ne kadar ödeyeceksiniz? Bakmadan uçmayın…

Salgın sonrasında öyle bir dönemde yaşıyoruz ki sadece havayolu değil neredeyse tüm sektörlerde geçmişte ek ücret uygulanmayan her şeye para ödüyoruz. Bu adımlar da kısa sürede kanıksanıyor. Hayatın bir parçası haline geliyor.

Bir süre sonra da “Geçmişte bunlar bedavaydı” diye hayıflanmaya başlıyorsunuz. Değişimin ne kadar hızlı olduğunu görüyorsunuz.

Her ne kadar şirketler pek seslerini çıkaramasa da artık ülkemizin iç hat pazarı hızla küçülüyor. THY’den Pegasus’a, yeni oyuncu olarak AJet’ten SunExpress’e iç hatın oyuncuları giderek ağırlığını yurtdışı seferlere veriyor. Çünkü bilet ücretleri maliyetleri karşılamaktan çok uzak.

Konuyla ilgili olarak Dr. Abdullah Nergiz’in güzel bir analizi var. Rakamlarla gerçeği ortaya koyuyor.

Pegasus ne yaptı

Havayolu 14 Şubat’tan itibaren kişisel eşya hakkı olan 1 uçuş paketi ve ek kabin bagaj hakkı da olan 3 farklı uçuş paketi olmak üzere alternatif uçuş paketleri sunmaya başladı. Şirket açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

“Bu yeni uygulamada tüm misafirler; uçak içerisine bir adet, boyutları 40cm*30cm*15cm ve ağırlığı 3kg’ı geçmeyen, koltuk altına sığabilecek çanta getirebilecek. Ek kabin bagajı almak isteyen Pegasus misafirleri, bu ürünü tekil olarak ya da paketlerden birini seçerek satın alabilecek.

Light Paket” alan misafirler, ihtiyaçları doğrultusunda ek kabin bagajı satın alabilecek. Kabin bagaj hakkı bulunan “Süper Eko Paket”, “Avantaj Paket” ve “Comfort Flex” isimli diğer 3 uçuş paketinden birini tercih eden misafirlerin ise 1 adet kişisel eşyaya ek olarak 1 adet kabin bagajı ve 20 kg uçak altı bagaj hakkı olacak. 14 Şubat 2024 tarihinden önce satın alınan biletlerde eski uygulama ve kurallar geçerli olacak.”

Suya para

Pegasus iç hat pazarına girerken Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı “Suyu parayla satacağı” dediğinde büyük tepki çekmişti. Suyu ücretli hale getiren havayolu, bilet fiyatlarını aşağıya çekti. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yeni bir iç hat konsepti sundu.

Bu konsept, o yıllarda Avrupa’da Ryanair’in, Easyjet’in başını çektiği, aslında ABD merkezli Southwest’in sektöre soktuğu Düşük Maliyetli Havayolu-Low Costa Carrier uygulamasıydı.

Pegasus bu uygulamayı başarıyla ülkemize getirdi. Bunla büyüdü. Filosunu gençleştirdi. Borsaya açıldı. Hisseleri bugün iyi değer getiren kağıtlar arasında.

Ultra model

Şimdi sırada yine ABD’den başlayıp yayılan Ultra Düşük Maliyetli Havayolu konsepti var.

Bir zamanlar çok uçmuş bir yolcu olarak tavsiyem sizlere bilet alırken karşılaştırmanız ve araştırmanız.

Bunun başında da bagaj geliyor. Kaç çanta ile uçuyorsunuz? Ağırlıkları ne kadar? Dönüşte memleketten neler getiriyorsunuz? İyi planlayın. Bilet ucuz diye aldığınız sınıf sizi havalimanında üzebilir. Arada ciddi fiyat farkları var.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu