Uçuş Emniyeti

Kara kutulardan ilk sinyal alındı

Dün Java Denizi’ne düşen Sriwijaya Havayolları’na ait Boeing 737-500 tipi yolcu uçağın kara kutularından ilk sinyal alındı. Dalgıçlar ortalama 30 metre derinliğe sahip Java Denizi’nde kara kutuları arıyor.

Endonezya’da kurtarma çalışmalarını izleyen Genelkurmay Başkanı Hadi Tjahjanto, kriz merkezinde yaptığı ziyarette, sinyalin alındığı bölgeye özel dalgıç ekiplerinin sevk edildiğini, orduya ait uçak ve gemilerin arama kurtarma çalışmaları için konuşlandırıldığını aktardı.

KARA KUTU İKİ AYRI SİSTEMDEN OLUŞUYOR

Belirli bir ağırlığın üzerinde olan tüm hava araçlarında kara kutu bulunuyor. Sistem iki ayrı parçadan oluşuyor. CVR olarak adlandırılan Kokpit Ses Kayıt sistemi kokpitte pilotların aralarında ve yaptığı telsiz konuşmalarını, sistemlerin çıkardığı uyarı sislerini kaydediyor. İkinci sistem ise FDR olarak adlandırılan Uçuş Veri Kayıt cihazı. Ortalama 1500’e yakın veri bu sisteme dijital olarak kaydediliyor.

ENKAZ 23 METREDE

Ulusal Arama Kurtarma Ajansı yetkilileri, parçaların denizin 23 metre derinliğinde bulunduğunu ve bölgede geniş çaplı arama çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Jakarta polis sözcüsü Yusri Yunus, arama kurtarma ekiplerinin iki çantayı bulduğunu aktardı: “İlkinde bir yolcunun eşyaları var, ikincisinde ise beden parçaları var. Halen bu maddeleri teşhis etmeye çalışıyoruz.”

62 YOLCU VE MÜRETTEBAT VARDI

Endonezya’da Cakarta’dan kalkıştan kısa süre sonra radarla teması kesilen Sriwijaya Havayolları’nın Boeing 737-500 tipi uçağında 56 yolcu ve 6 müret vardı.

Batı Kalimantan bölgesindeki Pontianak’a gitmek üzere Sriwijaya Havayolları’na ait Boeing 737-500 tipi uçak Cakarta Havalimanı’ndan kalkışını gerçekleştirdikten 4 dakika sonra radar bağlantısı kesildi.

Uçak düşmeden önce bir dakika içinde 10 bin feet irtifa kaydederek denize çarptı.

Kazayla ilgili olarak soruşturma başlatılırken Endonezya’da sık sık meydana gelen uçak kazaları tekrar gündeme oturdu. En son kaza 29 Ekim 2018 tarihinde olmuş, Lion Air’e ait Boeing 737 MAX kalkıştan kısa süre sonra düşmüştü. Kazanın nedeni araştırılırken kısa bir süre sonra 10 Ekim 2019’da ise bu sefer Etiyopya Havayolları’na ait 737 MAX düşmüştü. Kaza raporları, her iki olayda da uçağın MCAS sisteminde meydana gelen arızanın neden olduğu tespit edilmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu