Uçuş Emniyeti

Boeing kopan acil çıkış kapısı için sorumluluğu kabul etti

Alaska Havayolları’na ait Boeing 737-9 Max uçağının 16 bin feet irtifada kopan acil çıkış kapısı sonrasında Boeing CEO’su Dave Calhoun bir açıklama yaptı. Calhoun, olaydaki sorumluluklarını kabul ettiklerini, soruşturmanın tam bir şeffaflık içinde yürütüleceğini açıkladı.

Boeing çalışanlarına hitap eden CEO Dave Calhoun, “Bu duruma, öncelikle hatamızı kabul ederek yaklaşacağız. Her adımımızda yüzde 100 ve tam şeffaflık ile hareket edeceğiz. Kazanın nedeninin ortaya çıkması için, ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) ile birlikte çalışıyoruz. Bu olayın bir daha yaşanmaması için gerekli tüm incelemelerin yapılacak” dedi.

Calhoun ayrıca olayın görüntülerinin yolcularda yaratmış olabileceği dehşete de değinerek, “Görüntüleri gördüğümde, tüm düşünebildiğim – neler olduğunu bilmiyordum, açılan deliğin yanında birileri de oturuyor olabilirdi. Sizlerin de olduğu gibi, çocuklarım, torunlarım var. Bu çok önemli, her detay önemli” dedi.

FAA araştırmayı sürdürüyor

Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nin (FAA) uçaklara yönelik başlattığı inceleme sürüyor.

Son olarak United ve Alaska havayolları, filolarındaki Max 9 tipi uçakların bazı cıvataların gevşediğinin tespit edildiğini duyurdu.

Alaska Havayolları’nın 1282 sefer sayılı uçuşunu yapan 737 Max 9 tipi uçağın gövdesinden bir bölüm, kalkıştan kısa bir süre sonra koparak düşmüş, uçakta delik açılmıştı.

Uçağın Portland’a acil iniş yaptığı olayda şans eseri yaralanan olmadı.

Geçen Cuma günü yaşanan olayın ardından ABD’deki havayollarının kullandığı 171 Boeing 737 Max 9 tipi uçak incelemeden geçirilmek üzere hangara çekildi. Başta Alaska ve United Havayolları uçuşları olmak üzere, yüzlerce uçuş iptal edildi.

THY 5 uçağını yere indirdi

Tüm dünyada 737-9 Max uçaklarının yere inmesiyle birlikte gözler Türk Hava Yolları’nda. THY filosunda bulunan 5 adet 737-9 Max uçakları yere indirildi. Bu uçakların ikisi İran’da kalmıştı.

İran’a uygulanan ambargo nedeniyle bu uçaklar yolcusuz özel izin ile biri Katar’a, biri de Azerbaycan’a uçuruldu.

Bu uçuşlar 15 bin feet irtifadan boş olarak uçuruldu.

Kokpit kapısı sorunu

Uçağın kapısının kopmasından sonra yaşanan ani basınç kaybı sırasında gizemli şekilde kokpit kapısının açıldığı belirlendi. Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu NTSB, uçuş ekibinin bile bu durumdan haberdar olmadığını ve üretici Boeing’in bu bilgiye kılavuzunda yer vermediğini açıkladı. 

NTSB açıklamasında açılan kokpit kapısının pilot tarafından üçüncü denemede kapatılabildiği vurgulandı. Bu gelişmeler sonrasında ortaya atılan iddialardan biri de Boeing’in aslında acil durum için yapılan alçalmalarda kokpit kapısının otomatik açıldığını ancak bu bilginin pilotlara verilmediği yönünde.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu