Çevre

THY çevreci yakıtla uçtu

Türk Hava Yolları (THY), iklim değişikliğine dikkat çekmek için İstanbul’dan Paris’e ‘çevreci yakıt’la uçtu. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat da uçağı ziyaret edip, iyi uçuş dileğinde bulunup, açıklama yaptı.

THY, iklim değişikliğine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için TK1823 sefer sayılı uçağı ile İstanbul’dan Paris’e çevreci yakıtla havalandı.

Bayrak taşıyıcı havayolu, bundan sonra da yapmayı planladığı çevreci uçuşlar ile sera gazı emisyonlarını ve yolcuların karbon ayak izini önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor.

Toplam sera gazı emisyonlarının yüzde 99,8’ini oluşturan yakıtlarda verimliliği artırarak nesli tükenme tehlikesi altında olan bir canlının gelecek nesiller ile birlikte yaşamasına imkan tanımak hedefleniyor.

Sürdürülebilir kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilen ilk uçuş ile ilgili Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat; “Dünyada en çok ülkeye uçan havayoluyuz.Bunu söylerken aslında ‘misafirlerini dünyada en zengin biyo çeşitlilik ile buluşturan havayoluyuz’ da demiş oluyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı bu bilinç ve sorumluluk ile gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir kaynaklar kullanılarak gerçekleştirdiğimiz ilk uçuşumuz da bu vizyonumuzun bir parçası. İnanıyoruz ki bugün olduğu gibi gelecek nesiller de dünyayı Türk Hava Yolları ile ve aynı güzelliğiyle keşfedecek. Dünyamızı korumaya odaklandığımız çalışmalarımız sürecek” dedi.

THY uçuş ağını ve filosunu genişletirken, olumsuz çevresel etkileri de en aza indirmeyi ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyor. 2023 yılına kadar filoya katılacak yeni nesil ve çevre dostu uçaklar, karbon emisyonu ve gürültü seviyesi azaltmayı sağlayacak. Havayolu, bu çalışmalar sonucunda sadece 2021 yılının dördüncü çeyreğinde 10 bin 60 ton yakıt tasarrufu sağlayarak 31 bin 690 ton karbon emisyonunun atmosfere salınımını engellemiş oldu.

Havayolunun hedefi; bu yakıtı kullanmanın ötesinde, üretmek. THY, Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte, TUBİTAK tarafından desteklenen, ‘Mikroalg Tabanlı Sürdürülebilir Biyo-Jet Yakıtı Projesini (MİKRO-JET) yürütüyor. Proje kapsamında, sürdürülebilir kaynaklardan 2022 yılında elde edilecek bu biyoyakıtı, Turkish Technic tarafından yapılacak motor testleri akabinde uçuşlarda kullanacak. THY, bu projede elde edilecek biyoyakıt ile IATA tarafından kabul gören en temiz biyoyakıt türünü kullanan ender global firmalardan biri olacak. Bu projede elde edilecek biyojet yakıtın üretileceği rafineri, tam kapasite çalışmaya başladığında Türkiye ve Avrupa’nın ilk karbon-negatif entegre biyo rafinerisi olacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu