Özlem Çakmak

Koronavirüs… Yabancı pilotlar ve yurtdışındaki pilotlar

Tolga Özbek haftanın gelişmelerini değerlendiriyor…

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, 21 Ağustos Cuma günü saat 18.59’da personeline bir bilgilendirme notu göndererek koronavirüse yakalandığını açıkladı. Kısa süre içinde de sitemizde bu haberi yayınlayarak kamuoyuna duyurdu. Ardından Temel Bey sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Öncelikle Temel Bey’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. THY Teknik ile başlayıp uzun yıllar THY Genel Müdürülüğü ve arkasında da TUSAŞ gibi stratejik bir şirketin başına gelen Prof. Dr. Temel Kotil’in en kısa sürede koronavirüsü yenerek işinin başına geleceğini umuyoruz.

Temel Bey’in koronavirüs olmasını açıklamasıyla birlikte TUSAŞ başta olmak üzere savunma şirketleri alarmda. Test aralıkları sıklaştırıldı. Temel Bey’in katıldığı toplantılarda yer alan yöneticiler tekrar teste girdi. 

Umarız sayı artmaz ama kulağa gelen rakamlar hoş değil… Pek çok sektörde imalatta yan yana çalışmadan sürekli birlikte görev yapan tasarımcılara, üst düzey yöneticilere kadar risk yüksek. Ne yazık ki bu süreci önlemlerden taviz verilmeden atlatmak gerekiyor…

pilot eğitimi

Yabancı pilotlar ve yurtdışındaki Türk pilotları

Önce AtlasGlobal battı. Çok sayıda pilot işsiz kaldı. Sonrasında başlayan koronavirüs salgını ile havayolları durdu. Tam iki ay boyunca yolcu uçuşu yapılamadı. Maaşlarının önemli bölümünü uçuş tazminatları oluşturan pilotlar düz maaşa ve kısa çalışma ödeneğine kaldı.

Kimi havayolu şirketi maaşları indirdi. Türk Hava Yolları ise sendika ile görüşmeleri uzatıyor. Görünen köy, şirketler şu an neredeyse tam zamanlı uçan hava kargo hariç en az iki yıl pilotları bu düşük maaşlara mahkum edecek gibi…

Geçtiğimiz haftalarda da gündeme getirdiğim hatta bazı işsiz pilotların konuyu CİMER’e şikayet etmesinin ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) harekete geçti. Türkiye’deki havayollarının uçuş ekipleri arasında yabancı oranının yüzde 11 olduğunu belirtti ve bu konuda çalışma başlattı.

YABANCI PİLOTLAR NEREDE

Salgın döneminde bir çok havayolu şirketi çalıştırdıkları yabancı pilotları ya ülkelerine yollamıştı veya önemli bir bölümü de kaldıkları ülkelerden uçuşların başlamaması nedeniyle bir türlü gelememişti.

Gözüken o ki sayıları yaklaşık 900 civarında olan yabancı pilotlarla yavaş yavaş yollar ayrılacak. Yavaş yavaş diyorum çünkü bu pilotların yerine yerlisini hemen koymak mümkün değil. Sonuçta kriz önce kapıya yakındakileri vuruyor. İlk çıkartılanlar yabancılar…

YA YURT DIŞINDAKİ TÜRK PİLOTLAR

Nasıl Türkiye’de ilk olarak yabancı pilotlar çıkartılıyorsa, yurt dışında da özellikle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi son dönemde Türkiye ile ilişkileri nanemolla olduğu ülkelerde havayolları Türk pilotlara yol veriyor. 

Rakamlar yaklaşık bin civarında Türk pilotun yurtdışında uçtuğunu gösteriyor.

Bir tarafta işten çıkartılan 900 yabancı pilot, bir tarafta da muhtemel bir çoğu işsiz kalan veya kalmakta olan yurtdışında uçan Türk pilotları…

Belki de işsiz Türk pilotları sayısına yurtdışında işsiz kalan pilotlarımızı da eklemek gerekiyor…

Arka arkaya iptal edilen havacılık organizasyonları

2020’de havacılık fuarları tüm organizasyonlar gibi iptal edildi. Tek yapılabilen fuar şubat ayındaki Singapur Air Show’du. İlk maskeyle gezilen fuarın arkasından tüm organizasyonlar tek tek iptal oldu.

Nisan ayına planlanan Antalya’daki Eurasia önce Haziran’a sonra da Aralık ayına ertelendi. Son karar ise gösterilerin sanal olarak yapılması yönünde oldu.

Ekim ayı başındaki 26 yıllık fuar eski adıyla Airex ve yeni adıyla İstanbul AirShow da 2021’e ertelendi. 2021’de ilk defa tek yıla gidecek fuarın bir sonraki organizasyon yılı 2022 olacak. 

Üçüncüsü gerçekleştirilecek Sivrihisar’daki gösteriler ise seyircisiz yapılacak. İnternet ve televizyonlar üzerinden canlı yayınlanacak.

Eylül sonunda ise Teknofest var. Gaziantep’te düzenlenecek organizasyon sadece takımlar yarışacak. 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu