FuarSavunma

Türk Savunma Sektörü Polanya’da

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde Savunma Sanayi İhracatçılar Birliği (SSI) desteğiyle 10 savunma sanayii firmamız bu yıl otuz birinci kez düzenlenecek olan MSPO Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na katılacak

Polonya Devlet Başkanı himayelerinde yılda bir düzenlenen MSPO Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı; 5-8 Eylül 2023 tarihleri arasında Polonya’nın Kielce kentinde dünyanın çeşitli bölgelerinden ülkelerin savunma sanayii firmaları ve üst düzey resmi delegasyonlarının katılımıyla gerçekleştirilecek.

Kara, Deniz ve Hava

Fuar; kara, deniz ve hava savunma sektörlerinden en son teknolojileri kapsıyor.

Türk savunma sanayi firmalarının ürettiği çeşitli insansız kara ve hava araçları, zırhlı araç platformları, silah sistemleri, elektronik sistemler, simülatörler ve lojistik destek ürünleri sergileneceği fuarda, Türk savunma sanayii firmaları ile diğer ülkeler arasında işbirliği potansiyelinin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi hedefleniyor.

Fuar süresince Türk Resmi Heyeti, ev sahibi ülke yetkilileri ve fuara katılacak diğer ülke heyetleri ile görüşmeler yapacak. Türkiye Milli Pavilyonu’nda, fuar katılımcılarına Türk savunma sanayii ve ileri teknolojik yetenekleri hakkında bilgiler sunulacak ve iş birliği fırsatları değerlendirilecek.

Hangi şirketler fuara katılıyor?

  1. 3E ELEKTRO OPTİK SİSTEMLER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ
  2. ASELSAN ELEKTRONIK SANAYI VE TICARET A.Ş.
  3. BAYKAR MAKINA SANAYI VE TICARET A.Ş.
  4. CANİK SAMSUN YURT SAVUNMA VE TİCARET A.Ş.
  5. KALEKALIP MAKİNE VE KALIP SANAYİ A.Ş.
  6. KOLUMAN OTOMOTİV ENDÜSTRİ A.Ş.
  7. MAKEL MEKANİK MÜHENDİSLİK A.Ş.
  8. MAKİNE VE KİMYA ENDÜSTRİSİ ANONİM ŞİRKETİ
  9. REPKON MAKİNA VE KALIP SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
  10. ROKETSAN ROKET SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Polonya ve Türkiye arasında artan ihracat

Polonya özellikle Ukrayna Savaşı ile birlikte artan Rusya tehditinin ardından silahlanma için çok ciddi kaynaklar ayırmaya başladı. Alımlarda ABD’nin yanı sıra Güney Kore’nin payı dikkat çekici. ABD’den F-35 savaş uçağı ve AH-64 Apache helikopterini alan Polonya, Güney Kore’den KA-50 ve tank konusunda anlaşma imzaladı.

Bu adımlardan Türkiye de play aldı. Polonya, Baykar’ın kendini farklı savaşlarda ispat eden TB2 sistemini tercih etti. Aynı zamanda bu alım ile TB2 Türkiye dışından bir NATO ülkesi tarafından da kullanıma girmiş oldu.

Baykar önemli ihracat başarısına ima attı

Türkiye ve Polonya arasındaki en büyük savunma ihracatı adımı Baykar tarafından hayata geçirilmişti. Baykar, Mayıs 2021’de imzalanan anlaşma ile Polonya’ya 24 adet Bayraktar TB2 İHA ihraç etti. 

Baykar ilk TB2’leri geçen yıl ekim ayından itibaren Polonya’ya teslim etmişti. Halen TB2’ler, Polonya tarafından başarıyla kullanılıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu