Türk Savunma Sanayi

“HÜRJET bu yıl gövdesi motoru takılmış bir şekilde görülebilecek”

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Dünya Gazetesi tarafından yapılan Kanaat Önderleri Programı’nda Hakan Güldağ, Şeref Oğuz ve Vahap Munyar’ın konuğu oldu. Tüm çalışmalar hakkında bilgi veren Kotil, jet motorlu eğitim uçağı Hürjet için “Bu yıl gövdesi motoru takılmış bir şekilde görülebilecek” dedi.

“Ülkemizin güvenliğine doğrudan katkı sağlamaya devam eden ANKA’larımızın teslimatlarına devam ediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimize 25 adet teslim ettik. ANKA’mızı baz alarak 17 ay gibi kısa sürede ilk uçuşunu yapan ANKA-2 AKSUNGUR’un test faaliyetleri devam ediyor. Özellikle son günlerde test faaliyet etkisini iyice artıran AKSUNGUR önce 49 saat havada kalarak, 12 adet MAM-L ise 28 saat uçarak çalışmalarımızda ne kadar kararlı olduğumuzu kanıtladı. 

Helikopter üretimlerimizde ise bu denli alternatif helikopter üretimine sahip dünyada sayılı şirketler arasındayız. T129 ATAK ile başlayan helikopter üretim maceramız bugün özgün olarak Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ve GÖKBEY gibi ürünlerin oluşmasına sebep oldu. Geçtiğimiz yıl 57. ATAK helikopterini Silahlı Kuvvetlerimize teslim ettik. İlk uçuşunu gerçekleştirdiğimiz GÖKBEY’in test süreçleri devam ediyor. Havacılıkta önemli bir yere sahip olan sertifikasyon uçuşunun ilkini geçtiğimiz yıl tamamladık. En yakın zamanda ise seri üretime geçmesini öngörüyoruz”

İLK HÜRJET’İN GÖVDESİ TAMAMLANACAK, MOTOR TAKILACAK

Prof. Dr. Temel Kotil, TUSAŞ’ın jet motorlu uçak projesi Hürjet ile ilgili gelişmeler hakkında da bilgi verdi. Tek motorlu uçak ilk etapta Türk Hava Kuvvetleri’ndeki T-38’lerin yerini alacak. Uçağın ayrıca yakın hava destek görevi için ayrı bir modeli de geliştirilecek.

Çalışmaların hızla sürdüğünü belirten Prof. Dr. Temel Kotil, “HÜRJET’te ise bu yıl gövdesi motoru takılmış bir şekilde görülebilecek” dedi. TUSAŞ’ın gövdeyi tamamlaması ve motoru takmasının ardından yer testleri başlayacak.

MMU PROJESİ İÇİN 2 YIL KALDI

Tüm bu değerli projelerimizin yanında ülkemizin bekasını oluşturan bir proje daha var: Milli Muharip Uçak projemiz. TSK envanterindeki F-16’ların kademeli olarak yerini alacak proje ile Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkelerden biri olacak. 5’inci Nesil Türk Savaş Uçağı projesi MMU, savunma sanayii ile uzaktan yakından ilgilenen herkes için heyecan yaratan, çok büyük fırsatlar barındıran Türkiye’nin en büyük savunma sanayii projesidir. Milli Muharip Uçak ile ülkemiz farklı bir konum ve seviyeye çıkacak.

• Avrupa’nın en iyi savaş uçağı olacağını söylediğiniz “Milli Muharip Uçağı” projesinde son durum nedir?

Evet, bizim 30 yılımız yok. Hatta 18 Mart 2023 hangar çıkışına kadar bugün itibariyle 2 yılımız kaldı. Devletimiz bize böylesine önemli bir proje verdi. Biz gururla ülkemizin bekasını oluşturacak bu projeyi göğüslüyoruz. TUSAŞ olarak ülkemiz için ne gerekiyorsa yapmaya da hazırız. Çalışma azmimizi şu şekilde belirtmek isterim: En alt kademeden, mühendisine, teknisyeninden, idari uzmanlarımıza kadar TUSAŞ Ailesinin kalbi bu proje için çarpıyor. MMU projesi oluşturacağımız ekosistem ve yetişmiş insan kaynağımızla hayat bulacak. Bu yıl projenin tasarım faaliyetlerine devam edeceğiz. 2021 son çeyreğinde ön tasarım aşamasının ilk gözden geçirmelerini yapacağız. Ayrıca rüzgar tüneli testleri son sürat devam ediyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu