Savunma

MMU KAAN için Azerbaycan’dan mühendis desteği

TUSAŞ tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN Projesi için Azerbaycan’dan mühendislik konuda iş birliği yapılacak. Azerbaycan’da TUSAŞ eğitim almış mühendisleri çalışmalara destek vermesi için eğitecek.

İDEF 2023 sırasında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile zerbaycan Savunma Bakanlığı ve TUSAŞ A.Ş. arasında Milli Muharip Uçak Geliştirme İş Birliği İmza Töreni gerçekleştirilmişti.

İmzalanan Protokol ile; Türk Hava Kuvvetleri için geliştirilmekte olan 5. nesil Milli Muharip Uçak KAAN’ın geliştirme faaliyetleri de dahil olmak üzere Azerbaycan ile ortak üretim konularındaki işbirliğinin çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi hedefleniyor.

Neler yapılacak

Protokol aynı zamanda, KAAN Projesi kapsamında, Azerbaycan’da yerleşik kabiliyetlerin belirlenmesini, değerlendirilmesini, uygun değerlendirilen tesis ve/veya firmalarda üretim hazırlıklarının yapılmasını, üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesini ve tecrübe paylaşımlarının yapılmasını amaçlıyor.

Çalışma gruplarının karşılıklı ziyaret ve görüşmeleri sonrasında KAAN Projesi kapsamında bazı alt sistemlerin Azerbaycan’da üretilmesi planlanıyor. 

Eğitim aşaması

Program kapsamında 250 mühendisin eğitimi için adım atılacak. Bu konuda eğitimini tamamlamış Azerbaycan’dan genç mühendisler alınarak MMU KAAN’da görev alabilmeleri için TUSAŞ tarafından eğitilecek.

İlk uçuş yıl sonunda

MMU KAAN için ilk uçuş hedefi 27 Aralık 2023 tarihi. Tarih veren TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, İDEF fuarı sırasında şunları söylemişti:

“TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil yaptığı açıklamada; İlk kez yapıyoruz ve tam tutturuyoruz. TUSAŞ herkesle çalışarak geldi. Mühendis değil, teknisyenlerimiz de. Teknisyen arkadaşlar harika yapıyorlar. Havacılıkta yaptığınız işi doğru yapmanız gerekiyor. Yıllar boyu kaportacılık yaptık. Uçak kaportacılığı yaptık. Milli muharibin hızlanması, teknisyen arkadaşların sürpriz yapmasından kaynaklanıyor.

Önce konsept olarak başladı. TUSAŞ, SSB ile imzaladı. 5 yıl önce başladı, 5 yılda buraya kadar geldi. Rüzgâr tünelleri, malzeme testleri… Son bir yılın bu kadar başarılı geçeceğini bilmiyordum, tebrik ederim. 2000 mühendis, 1000 teknisyen çalışıyor”

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu