Hava KuvvetleriSavunma

HÜRJET’te üretim başladı

İlk uçuşunu 18 Mart 2023 tarihinde yapacak Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) ilk jet motorlu uçağı olacak HÜRJET için imalat çalışmaları başladı. Hem eğitim hem de hafif taarruz görevinde kullanılacak uçak için motor çalıştırma bu yılın son çeyreğinde gerçekleştirilecek.

TUSAŞ öz kaynakları ile 2017 yılında başlatılan Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı (HÜRJET) Projesi’nde, prototip uçaklar için parça üretimi ve montaj faaliyetlerine başlanıldı.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; TUSAŞ, HÜRJET Projesi kapsamında şu anda komponent seviyesi montaj faaliyetlerini sürdürüyor. 2022 yılı ortasına kadar Son Nihai Montaj (Final Assembly Line) geçmeyi planlayan TUSAŞ, yıl sonunda HÜRJET’i hangardan çıkartacak. HÜRJET’in, yer testlerinin ardından 18 Mart 2023’te ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor.

HÜRJET Projesi kapsamında, iki adet prototip uçabilir uçak ile test faaliyetlerinde kullanılmak üzere bir adet statik ve bir adet yorulma test uçağı üretilmesi planlanıyor. TUSAŞ, bahsi geçen test uçaklarının üretim faaliyetlerine ise ‘fiilen’ başlamış durumda.

Proje kapsamında geliştirilmesi planlanan HÜRJET Konfigürasyonları ise şu şekilde: Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi, Hafif Taarruz (Yakın Hava Desteği), Eğitimlerde Karşıt Kuvvet (Red Flag) Görevi, Hava Devriyesi (Silahlı ve Silahsız), Akrobatik Gösteri Uçağı, Uçak Gemisi Uyumlu Uçak.

 

Malezya ihalesine giriyor

TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, Malezya ihalesindeki yolculuğuna devam ediyor. Malezya, 18 adet uçak tedarik etmeyi planlıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Uçak Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Doğan, HÜRJET’in Malezya ihalesindeki yolculuğundaki son durumu SavunmaSanayiST.com’a anlattı.

Prof. Dr. Doğan, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “HÜRJET Projesi’ni başlatırken ana hedefimiz, kendi hava kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını karşılamaktı. Fakat sadece bu amaçla projeyi başlatmadık, ciddi bir yurt dışı satış potansiyeli var. Projeyi başlatırken de zaten bir pazar analizi yapıyoruz. Pazar analizinde, TUSAŞ olarak bu uçaktan kaç tane ve hangi konfigürasyonları satabileceğimizin bir fizibilite çalışması yapılıyor. Dolayısı ile HÜRJET’in ciddi bir yurt dışı satın potansiyeli mevcut.

Henüz uçağın ilk uçuşunu yapmamış olmamamıza rağmen şu anda biz yurt dışı ihalelerine de girmeye başladık. Malezya’daki ihale; bir ‘Jet Eğitim Uçağı’ değil, ‘Hafif Taarruz Uçağı’ ihalesi. Başlangıçta 18 adet uçak tedarik edilecek ancak sonrasında ilave paketlerin de sipariş edileceğini biliyoruz”

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu