Hava Kuvvetleri

Tempest ile Japon FX savaş uçağı programları birleşti

İngiltere ve İtalya’nın öncülüğünde geliştirilen Tempest yeni nesil savaş uçağı projesi, Japonların FX programı ile birleşti. Tasarlanacak uçağın 2035’e yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu açıklamanın hemen ardından ABD tasarıma gerekli teknolojik desteği vereceğini açıkladı.

Beşinci nesil savaş uçağı F-35 sonrasında halen devam eden ve bir kaç ülkeden oluşan konsorsiyumlarda İngiltere ve İtalya’nın başını çektiği Tempest, Fransa, Almanya ve İspanya’nın ortaklık yaptığı FCAS projeleri dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra Türkiye’nin MMU, Çin’in kendi uçak projeleri ile birlikte Japonya’nın da FX Projeleri bulunuyor. 

Ortak sistemler açısından Japonya önemli bir adım attı. İngiltere’nin öncülüğünde Tempest ile Japon FX birleştirildi. Tokyo’dan yapılan açıklamaya göre bu proje İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD dışında Japonya’nın ortak olduğu en büyük savunma çalışması olacak.

Ortak bildiri yayınlandı

Üç ülke ortak bir liderler bildirisinde, “Bu ilkelerin tartışıldığı ve tehditlerin ve saldırganlığın arttığı bir zamanda her zamankinden daha önemli olan kurallara dayalı, özgür ve açık uluslararası düzeni korumaya kararlıyız” dendi.

Japonya, bölgesel güvenliğin bozulduğunu gördüğü bir dönemde, savunma harcamalarını beş yıl içinde gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık %2’sine ikiye katlaması beklenen bir askeri bütçe planını yakında netleştirerek açıklamayı hedefliyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ayrı ayrı, ülkesinin savunma teknolojisinde en ileri seviyede kalması gerektiğini ve anlaşmanın yeni işler sağlayacağını söyledi.

Japonya Bakanlığı’na göre, yapay zeka ve siber savaşta gelişmiş dijital yeteneklere sahip olacak uçağın tasarımına İngiliz BAE Systems, Japon Mitsubishi Heavy Industries ve İtalyan Leonardo  liderlik edecek. BAE Systems, halen TUSAŞ’ın MMU Projesi’nde danışmanlık veriyor.

Destek veren şirketler

Projeye destek veren diğer şirketler arasında Mitsubishi Electric Corp (aviyonik sistemler), Avrupalı füze imalatçısı MBDA de yer alacak. Motor konusunda Rolls Royce ve İtalyan Avro Aero da projeye destek veriyor.

Başka ülkeler de projeye katılabilir

İngiltere, başka ülkelerin de projeye katılabileceğini belirterek, Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının yerini alacak ve F-35 Lightning filosunu tamamlayacak savaş uçağının, diğer Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ortakları tarafından uçurulan savaş uçaklarıyla uyumlu olacağını da sözlerine ekledi.

Planın onaylanması, Fransa, Almanya ve İspanya’daki şirketlerin 2040’tan itibaren faaliyete geçebilecek yeni nesil bir savaş uçağı inşa etmeye yönelik rakip girişimin bir sonraki aşamasını sağlamasından günler sonra gelmesi de dikkat çekti.

NATO üyeliği ve Japonya ile ayrı bir güvenlik anlaşması yoluyla üç ülkeyi de savunma sözü veren ABD, Avrupa-Japonya ortak anlaşmasını da memnuniyetle karşıladı.

ABD’den açıklama

ABD Savunma Bakanlığı, Japonya Savunma Bakanlığı ile yaptığı ortak açıklamada, “ABD, Japonya’nın İngiltere ve İtalya da dahil olmak üzere benzer fikirdeki müttefikleri ve ortaklarıyla güvenlik ve savunma işbirliğini destekliyor” dedi.

Japonya, başlangıçta , F-22 gövdesini F-35 avcı uçağının uçuş sistemleriyle birleştiren bir uçak öneren ABD savunma yüklenicisi Lockheed Martin Corp’un yardımıyla bir sonraki savaş uçağını geliştirme konusunda çalışmalar yapıyordu. Motor konusunda da İngiliz Rolls Royce ile anlaşma imzalanmıştı. (Reuters)

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu