Savunma

Göktuğ Şimşek’i vurdu

Türk Hava Kuvvetleri için TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen hava-hava füzesi GÖKTUĞ için önemli test aşamasını doğrulama testleri oluşturuyor. Bu testler ise TUSAŞ tarafından geliştirilen Yüksek Hızlı Hedef Uçak Şimşek ile gerçekleştirildi. Böylelikle önemli doğrulama testi iki yerli kuruluşun tasarımları ile Türkiye’de yapılmış oldu.

Tuz Gölü’ne 45 kilometre mesafede hazırlanan sahada, 13 bin feet irtifada ve yüksek hızda Aktif RKA faydalı yüküyle GÖKTUĞ radarında farklı büyüklükte hedef görünümü vererek gerçekçi bir hava tehdit benzetimi gerçekleştirdiği görevi başarı ile tamamladı. 

İkisi prova ve veri toplama, sonuncusu ise vuruş görevi olmak üzere toplamda üç uçuş yapan ŞİMŞEK’in uçuşlarını, uçuş planına tam uyumlu olarak gerçekleştirmesi ve uçuş performansı açısından test beklentilerine mükemmel şekilde cevap vermesi, Savunma Sanayii Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve TÜBİTAK SAGE temsilcileri tarafından takdirle karşılandı. 

GÖKTUĞ füzesinin radar başlıklı versiyonu olan GÖKDOĞAN’ın doğrulama testleri Aksaray’da yer alan Tuz Gölü Atış ve Test Alanı’nda yapıldı.

ŞİMŞEK YÜKSEK HIZLI HEDEF UÇAK SİSTEMİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava savunma birliklerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2009 yılında Araştırma ve Geliştirme projesi olarak başlatılmış özgün TUSAŞ tasarımıdır.

Müşteri ihtiyaçlarına göre şekillendirilebilir açık mimari yapıda tasarlanmakta olan ŞİMŞEK Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi; hava-hava, satıh-hava, uçaksavar ve füze sistemleri ile atış ve radarla takip eğitimlerinde kullanılacak, muharip uçakların ve füzelerin uçuş karakteristiklerine yakın özelliklere sahip, Yüksek Hızlı Hedef Uçak ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

TUSAŞ özgün tasarım ve üretimi olan ŞİMŞEK sistemi genel özellikleri:

45 dakika havada kalma süresi

Azami hız 400 kts

1000ft (350m) ile 15000ft (4500m) (ASL) irtifalar arasında görev kabiliyeti

Menzil 50 km

Fırlatıcı ile kalkış

Paraşüt ile karaya veya denize iniş

Gemi helikopter platformlarından kalkış ve kontrol

İleri kompozit teknolojileri ile üretilmiş yapı

Askeri standartlara uyumluluk

Özgün “YKİ Uçuş Kontrol Sistemi” ve “Otopilot Sistemi” sayesinde kalkış ve iniş dâhil rota / yön / hız / irtifa tutma modları ile tam otonom uçuş kabiliyeti

Yer Kontrol İstasyonu ile görev öncesi planlama ve kontrol, uçuş esnasında değiştirebilme özelliği

Eve Dönüş ve Acil İniş Modları ile acil durumlarda önceden belirlenmiş eve dönüş noktasına gelerek otomatik iniş

Gerçek zamanlı kriptolu sayısal uçuş verisi telemetreleri kaydetme ve sonradan oynatabilme

Sayısal harita otomatik tanıma

Faydalı Yükler:

Pasif Radar İz Artırıcı

İlave Faydalı Yük Entegrasyon Çalışmaları:

MDI

CMDS

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu