Eğitim

THY’den simülatör yatırımı

Türk Hava Yolları ilk kez yeni sipariş verdiği ve filoda olmayan uçak tipleri için simülatörlerini önceden alarak eğitime başladı. Geçen yıl hem Boeing 787 hem de Airbus A350 simülatörlerini alan THY, eğitimlerini de kendi yaparak ciddi anlamda tasarruf sağladı.

Uzun menzilli uçak ihtiyacı için THY hem Boeing ile 787-9, hem de Airbus ile A350-900 serisi için anlaşma yapmıştı. Boeing teslimatlara geçen yıl yaz döneminde başladı. Şu ana kadar 9 adet 787 teslimatı gerçekleştirildi. Airbus ise teslimatlara bu ay içinde başlıyor.

Yeni bir uçak tipinin filoya katılmasıyla birlikte eğitimde de bir ilke imza atıldı. THY daha önceden bu konuda daha fazla tecrübeye sahip havayolu veya eğitim merkezleri ile iş birliği yaparak pilotlarını yetiştiriyordu. Simülatör ise yıllar sonra envantere giriyordu. Bu sefer THY simülatör konusunda elini çabuk tuttu. 

İlk 787’ler gelmeden aylar önce simülatör alımı tamamlandı, kurularak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sertifikasyonu gerçekleşti. İlk ekip eğitimlerini yurtdışında tamamladıktan sonra THY kalan 787 pilotlarını kendi merkezinde eğitmeye başladı.

Benzer bir adım Airbus A350 için de atıldı. Uçaklar gelmeye başlamadan önce hazırlanan simülatörde halen eğitim sürüyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu