Deniz Kuvvetleri

NATO ve STM arasında ‘Deniz Güvenliği’ için önemli iş birliği

NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi ve STM, deniz güvenliği alanında İyi Niyet Protokolü’ne imza attı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarında önemli projeler gerçekleştiren, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. önemli bir iş birliğine daha imza attı.

NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi (MARSEC COE) ile STM arasında İyi Niyet Protokolü imzalandı. STM Genel Müdürlük binasında 29 Haziran tarihinde düzenlenen törene, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, MARSEC COE Direktörü Deniz Kıdemli Albay Sümer Kayser ve ilgili yetkililer katıldı.

İmzalanan protokol ile STM ve NATO MARSEC COE, deniz güvenliğinin sağlanması alanında çeşitli ortak projelerde çalışmayı hedefliyor. Bu çerçevede, Türkiye’nin teknoloji odaklı ilk düşünce merkezi STM ThinkTech’in, projelerde görev alması planlanıyor. Nitelikli insan kaynağı ve bilgi birikimi ile, önemli çalışmalara imza atan STM ThinkTech; modelleme, simülasyon ve karar destek sistemleri konusunda NATO MARSEC COE’ya yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyor.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, bilgi birikimi ve kabiliyetleri ile STM ThinkTech’in teknolojik öngörüler, olası senaryolar ve karar destek sistemleri geliştirdiğine değinerek, “Yerli ekosistemden, kritik uluslararası organizasyonlara kadar özgün modeller üretiyoruz. NATO’nun karar süreçlerine destek sağlamak amacıyla özel olarak geliştirdiğimiz Elastikiyet Modeli’nin ardından, NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi ile yeni bir iş birliğine imza attığımız için heyecanlıyız. Milli mühendislik çözümlerimizi, ulusal ve uluslararası alanda çeşitlendirmeye, NATO gibi önemli kurumlarla iş birliği yapmaya devam edeceğiz” dedi.

NATO’nun tercihi STM

NATO’dan, sivil ve yerel kuruluşlara kadar geniş bir alanda danışmanlık hizmeti sağlayan STM ThinkTech, NATO’ya daha önce karar destek sistemi alanında ihracat gerçekleştirmişti. NATO’nun, pandemi, büyük çaplı elektrik kesintisi, siber saldırılar ve insan hareketleri gibi stratejik şoklar karşısında karar verme süreçlerine destek olmak amacıyla STM’nin geliştirdiği NATO Bütünleşik Elastikiyet Karar Destek Modeli; büyük çaplı, karmaşık problemlerin yaratacağı etkilerin doğru analizi ve karar vericiler tarafından çizilecek yol haritalarının belirlenmesi adına önemli bir rol üstleniyor.

Komuta kontrol alanında da NATO için projeler yürüten STM, savaş alanının tamamında durumsal farkındalığı önemli ölçüde destekleyecek NATO Integration Core (INT-CORE) Projesini başarıyla tamamlamıştı. Karar vericilere doğru zamanda, doğru bilginin verilmesini sağlayan INT-CORE; komuta kontrol, müşterek resim, muharebe sahası, görev vb. ile ilgili bilgilerin yayılımını desteklemek için komuta kontrol iş süreçlerini içeriyor. STM, NATO Afganistan Görev Ağı Entegrasyon Çekirdeği (AMN INT CORE) Projesi’ni de teslim etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu