Haberler

THY, Hava-İş’e karşı açtığı pazar mesaisi davasını kazandı, Hava-İş “Hukuk kelime oyunu ve keyfiyet kabul etmez” dedi

Hava-İş Sendikasının, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin 39. Maddesinin yanlış yorumlandığı iddiası ile İstanbul 16. İş Mahkemesi nezdinde Türk Hava Yolları aleyhine açtığı dava Türk Hava Yolları lehine sonuçlandı.

Hava-İş bu gelişme üzerine “Hukuk kelime oyunu ve keyfiyet kabul etmez” dedi.

THY: “İstinaf kararı tesis edildi”

Mahkeme kararının ardından THY konuyla ilgili şu açıklamaya yaptı:

“Ortaklığımızın, 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Ek-5 Boş Gün Oran Tablosuna Göre 30 takvim günü çalışma karşılığı kabin ve kokpit personeline aylık 8 boş gün verilmekte olan uygulama haklı bulundu. Böylece, Ortaklığımızın başından beri savunduğu şekilde kesin istinaf kararı tesis edilmiş oldu.

İlgili hüküm ve düzenlemeler gereği ve İşverenin yönetim hakkı çerçevesinde; uçuş personelinin Pazar günü gerçekleştirdiği uçuşlar için hafta tatili fazla mesai ödemesi şeklindeki hatalı uygulama 20.12.2019 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile 31.12.2019 tarihi itibariyle düzeltilmişti”

Hava-İş’ten karşı açıklama

Hava-İş ise şu paylaşımda bulundu:

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 41. Hukuk Dairesinin 2023/60 Esas 2023/137 Karar Sayılı ilamı uyarınca hafta tatili çalışmanın üç yevmiye hak kazandıracağı şeklinde yorumlanması gerektiğinin tespitine karar verilmiştir.

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren hafta tatilli ücretinin “Hafta Tatili mesai ücreti en az bir tam gün dinlenme yapılmaksızın gerçekleşen altı günlük çalışmanın ardından takip eden yedinci günde de hafta tatili yapılmayarak çalışılması durumunda ödenecektir” şeklinde uygulanmasına geçilmişti. Sendikamızca açılan davada bu uygulamanın hatalı olduğu hafta tatilinde çalışan personele herhangi bir şekilde 6 gün üst üste çalışma şartı getirmeden hafta tatilinde yapılacak çalışmada 3 kat yevmiyeye hak kazanılması gerektiğinin tespiti istenmiştir.

Toplu İş Sözleşmesinin 39. Maddesi:

“Hafta tatilinde personel çalışmazsa bir iş karşılığı olmaksızın o günkü ücretini tam olarak alır. Tatil yapmayarak çalışırsa üç kat ücret ödenir(Hafta Tatili olan Pazar Günü Ücreti + Çalışmanın karşılığı olan ücret + bir yevmiye tutarında tatil günü ilave ücreti). Ayrıca çalışılan hafta tatili günü karşılığında bir gün ücretli izin verilir.

Vardiyası gereği Pazar günü çalışan personele Pazar günü için ayrıca hafta tatili ücreti ödenmez.” denilmektedir.

Hem madde metininde hem de İstinaf Mahkemesi kararında açıkça hafta tatili olan Pazar günü yapılacak çalışmanın üç yevmiyeye hak kazandıracağı ve şirketin uygulama değişikliğinde ön gördüğü 6 gün üst üste çalışma şartının bu anlamda uygulama alanı bulmayacağı açıkça hüküm altına alınmıştır.

Bu haklı kazanımı gölgelemek isteyen işveren bugün yapmış olduğu duyuru ile konu ile hiçbir ilgisi olmayan, kararın ne gerekçesinde ne de hüküm kısmında adı bile geçmeyen uçuş ekibi personelinin hak ediş boş günleri uygulamasını ileri sürerek davanın işveren lehine sonuçlandığını talihsiz bir şekilde duyurmuştur. Yine uçuş personelinin Pazar günü gerçekleştirdiği uçuşlar için hafta tatili mesaisi ödemesi şeklindeki uygulamayı önceki yıllarda yaptığını kabul etmiş ve bu ödemeleri geçtiğimiz yıllarda yanlışlıkla yaptığını beyan etmiştir. Personeline yapmış olduğu ödemeyi yanlış kabul eden ve bugün kaybettiği davayı kelime oyunlarıyla lehine çevirmeye çalışan işveren çalışanlarının elinden aldığı ücreti de bir başarı hikayesi gibi gösterme çabasındadır.

Sonuç olarak aşağıda paylaştığımız karar metninden de görüleceği üzere davacı olan Türkiye Sivil Havacılık Sendikasının davasının kabulüne karar verilmek suretiyle, yargılama masraf ve giderleriyle avukatlık ücretinin THY A.O tarafından ödenmesine karar verilmiştir.

İstinaf Mahkemesince düzeltilen husus yerel mahkemece Pazar günü olarak hükmedilen metnin hafta tatili olarak değiştirilmesinden ibarettir. Bu değişikliğin sebebi de şudur; bilindiği üzere THY A.O da çalışmakta olan vardiyalı personel Pazar günü çalışması karşılığında 3 yevmiyeye hak kazanmamakta bunun yerine kendisine ek vardiya primi ödenmektedir. Hükmün Pazar günü olarak kalması halinde vardiyalı personele de bu şekilde üç kat ödeme yapılabilmesi tereddüdü oluşacağından bu tereddüdün ortadan kaldırılarak Pazar günü yerine hafta tatili ibaresi şeklinde hüküm kaleme alınmıştır. Zaten TİS 39. Maddesinde hafta tatilinin Pazar günü olduğunu açıkça belirtilmekte; Pazar günü yani hafta tatili günü yapılacak çalışmanın da üç kat yevmiyeye hak kazandıracağı izah ettiğimiz üzere açıkça hüküm altına alınmıştır.

İşverene bu noktada son çağrımızı gerçekleştiriyoruz. Üyelerimizin haksız ve hukuka aykırı olarak elinden aldığınız Hafta Tatili Ücretini 1 Ocak 2020’den bu yana her bir üyemiz için ayrı ayrı hesaplayarak işleyecek faiziyle birlikte yılbaşından önce ödemenizin yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak isteriz.
Basın Müşavirliğinizce yapılan kelime oyunlarıyla algı yaratarak bu hakkın gasp edilmesine müsaade etmeyeceğimizi artık bu konuda üyelerimizin sabrının taştığını, bu sürecin üyelerimize hakları ödenmek suretiyle sona erdirilmesini, aksi durumun suç teşkil edeceğini ve Sendikamızca gerekirse bu konuda bu kararı uygulamamakta direnen yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunulacağını da açıkça beyan ederiz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu